Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 7 september 2018

Välj att rösta FÖR något i stället för EMOT något

Att få rösta är inte bara en rättighet, det medföljer även en skyldighet att ta ansvar för landets styre, skriver Lena Johansson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson, politisk chefredaktör.
Lena Johansson, politisk chefredaktör.

Om några dagar vet vi hur det gått i det mest osäkra och jämna riksdagsvalet i modern tid. De senaste veckorna har vallöftena och partiledarutfrågningarna duggat lika tätt som opinionsundersökningarna.

Inget parti, eller ens de tidigare blocken, har egen majoritet i undersökningarna. Det mesta tyder på att det kommer att ta lång tid innan vi har en regering. Och kanske får vi också förbereda oss på ett blocköverskridande samarbete. Alla andra riksdagspartier har tagit mer eller mindre tydligt avstånd från att regera ihop med Sverigedemokraterna. Men för att få majoritet för det krävs det ovanliga och kanske oväntade lösningar.

Alla de småpartier som tidigare balanserade farligt nära riksdagsspärren ser ut att ha tagit sig över den. Det betyder att det är många som ska dela på rösterna och varenda röst blir därför betydelsefull för slutresultatet. Att lägga sin röst på ett mindre, oetablerat parti i riksdagsvalet är med största sannolikhet detsamma som att kasta bort den.

De gröna näringarnas kärnfrågor har seglat upp på listan bland de viktigaste valfrågorna. Redan tidigt i valrörelsen var landsbygdens väljare i fokus för många partier. Efter sommarens extrema väder och omfattande skogsbränder ökade intresset ytterligare – både bland politiker och allmänhet. Återstår att se om vallöftena ligger fast även efter den 9 september och om politikerna är beredda till mer långsiktiga satsningar på svenskt jord- och skogsbruk.

Du som fortfarande är osäker på vilket parti du ska lägga din röst på kan få vägledning i Land Lantbruks valenkät och i Land Skogsbruks motsvarighet. Där blir det tydligt var partierna står i ett antal nyckelfrågor för de gröna näringarna. Och uppenbarligen varierar partiernas ståndpunkt avsevärt i vissa avseenden.

För mig känns det viktigt att rösta FÖR något, istället för EMOT. Jag tänker använda min röst till att vara med och föra vårt land framåt. Då räcker det inte med att demonstrera sitt missnöje.

Kom också ihåg att det är lätt att lova innan man behövt bevisa något. Många av de rättigheter vi tar för givna idag kan snabbt tas ifrån oss. Det räcker med en riksdagsmajoritet för att ändra även på sådant vi tar för självklart. Och att få lägga sin röst i valet är inte bara en rättighet. Det innebär också en skyldighet att ta ansvar för styret av vårt land.LÄS MER: Läs alla nyheter inför valet

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen