Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 4 januari 2019

”Verkligheten är inte svart eller vit”

Ekologisk mat beskrivs ofta i media som det bästa alternativet för människan, miljön och klimatet. Men är det verkligt sant, undrar Land Lantbruks ledarskribent.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson, politisk chefredaktör för Land Lantbruk.
Lena Johansson, politisk chefredaktör för Land Lantbruk.

Att ge sig in i ekodebatten är som att sticka in huvudet i ett getingbo. Förespråkarna kan vara lika aggressiva på båda sidor. Varför det nu finns olika sidor? Det finns en marknad för både ekologisk och konventionell produktion.

Näringslivets medieinstitut presenterade häromveckan en granskning av hur Sveriges Radio och Sveriges Television rapporterar om ekologisk mat. Journalistikens vanligaste vinkel är att kommunala kök – i skolor, på sjukhus och i äldreomsorgen – serverar för lite ekologisk mat och att andelen inte ökar tillräckligt snabbt. De ansvariga kommunpolitikerna får stå till svars. Rapportens slutsats är att journalisterna har blivit ekomissionärer.

Bland forskarna råder relativt stor enighet om att det inte går att säga att ekomat är bättre för klimatet eller nyttigare för människor än vad konventionellt producerad mat är.

I ekologisk produktion används färre kemikalier som riskerar att spridas i naturen, och i det avseendet är den bättre för miljön. Nyligen presenterade dock en grupp internationella forskare, bland andra Stefan Wirsenius från Chalmers, en studie om att ekologisk odling är sämre för klimatet eftersom den ger lägre skördar per hektar, och därför tar större arealer i anspråk.

I debatten mellan förespråkarna för ekologisk och konventionell produktion grävs ofta skyttegravar. Omdömena om ”motståndarsidan” är kategoriska. Bland vissa konsumenter, politiker och medier är bilden tydlig. Ekoproduktion är bättre för bonden, djuren, miljön och klimatet. Den konventionella produktionen beskrivs istället ofta som ett hot mot människorna och miljön. Svenska journalister har också, enligt pressinstitutets rapport, svårt att genomskåda att det finns intressen i samhället som utnyttjar människors vilja att göra gott för miljön för att kunna sälja sina budskap och produkter.

Jag har inget emot ekologisk produktion, och alla ska välja det de föredrar. Men valet bör göras utifrån en helhetssyn. Verkligheten är som vanligt inte svart eller vit. Det finns bönder, jordar och arter som lämpar sig bättre för antingen det ena eller det andra. Och ett hållbart, cirkulärt jordbruk i balans med naturen kan vara väl så miljövänligt som ekologiska produkter som fraktats från andra sidan jorden.

Lena Johansson

lena.johansson@landlantbruk.se

Relaterade artiklar

Till toppen