Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 13 september 2018

”Vi behöver en regering som kan fatta beslut”

Det försvagade Socialdemokraterna uppträder fortfarande som maktpartiet nummer ett. S måste se över sin självbild om ett samarbete över blockgränsen ska bli av. Lite mera ödmjukhet tack, efterlyser Kerstin Davidson i sin ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Kerstin Davidson, ledarskribent i Land Lantbruk.
Kerstin Davidson, ledarskribent i Land Lantbruk. FOTO: Mostphotos/Ann Lindén

Morgonen efter valdagen vaknade vi till en ny politisk verklighet. Det är i princip dött lopp mellan de traditionella blocken, med reservation för att onsdagens räkning av de sista rösterna kan förändra läget något.

Men det blir troligtvis marginella förändringar och kommer inte att förändra det faktum att de nuvarande konstellationerna får svårt bilda en stabil regering och att Sverigedemokraterna fortsätter som vågmästare i riksdagen.

– Vi stärker vår vågmästarroll, konstaterade Jimmie Åkesson, SD, triumfatoriskt på valnatten.

Ska man döma av partiledarnas uttalanden inför valet och under valnatten är läget låst. Men nu måste det vara dags att göra det bästa av situationen. Blocköverskridande samarbete ser ut som lösningen, då såväl en rödgrön som en alliansregering riskerar att fällas. Och det är en beslutsför regering vi behöver, inte parlamentarisk oreda.

Inom Centern har man bittra erfarenheter av samarbete med S, så troligen även inom Liberalerna. Båda partierna förlorade röster i valen efter att de gjort upp med socialdemokratiska regeringar. Men innan Centern inledde sitt samarbete med S hade man ett resultat på 7,7 procent av rösterna i valet 1994, medan Socialdemokraterna låg på 45,3 procent.

Kartan har ritats om sedan dess. I dag är det socialdemokratiska partiet kraftigt försvagat. Men för att ett samarbete ska komma till stånd måste framför allt Socialdemokraterna se över sin självbild. Socialdemokraterna uppträder fortfarande som maktpartiet nummer ett.

När statsministern i en debattartikel i DN inför valet sträckte ut en hand över blockgränsen erbjöd han sig att ”leda en koalitionsregering”.

Med en sådan inbjudan kan man förstå allianspartiernas avvisande hållning. Också S måste visa sig berett att kompromissa om inflytandet. Lite mera ödmjukhet, tack!

Tyvärr har det i dagarna fortsatt på samma sätt. Stefan Löfven deklarerade på sin presskonferens på onsdagen att blockpolitiken ”måste begravas”. Anders Ygeman (S) har uttalat att ”utslaget i valet måste få utslag i regeringsbildningen”. Underförstått att Socialdemokraterna som är det största partiet ska fortsätta regera.

Men trots allt är det nog så att flertalet av de 40 procent av väljarna som har lagt sina röster på M, C, L eller KD har önskemålet om en alliansregering.

Vad valutgången kommer att innebära för lantbruket och landsbygden är än så länge en öppen fråga. Till glädjeämnena hör ändå att lantbrukets frågor varit i fokus under en period av valrörelsen.

Ett par partier – C och KD – med tydliga förslag för jord- och skogsbruk gick också fram i valet. Att partierna står fast vid de löften de gett till näringarna är nu ett starkt önskemål.

LÄS MER: Allt om valet på Land Lantbruks samlingssida

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen