Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 7 december 2018

”Viktigt att stå upp för svensk rovdjurspolitik”

Regeringen måste stå upp inför EU för den svenska rovdjurspolitiken, där beslut om förvaltningen fattas i rovdjurens närhet. Det skriver Kerstin Davidson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Herdar kanske fungerar i Rumänien, men inte i Sverige, skriver Kerstin Davidsson.
Herdar kanske fungerar i Rumänien, men inte i Sverige, skriver Kerstin Davidsson. FOTO: Ann Lindén/Mostphotos

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, M, liksom Svenska jägareförbundet har slagit larm: Ett nytt förslag från EU-kommissionen till hur Art- och habitatdirektivet ska tillämpas innebär i praktiken förbud mot den svenska licensjakten på varg.

I TV4:s Nyhetsmorgon diskuterades frågan i en panel av Stockholmsbaserade tyckare. Dessa var rörande eniga om att licensjakten bör stoppas, den är ett ”blodbad som är urskillningslöst” . Veronica Palm, S, förklarade att debatten kring vargen inte är verklighetsbaserad, den bygger ”bara på känslor”.

Veronica Palm borde besöka en fårgård morgonen efter ett vargangrepp i hagen. Eller möta en jägare vars jaktkamrat hunden blivit sliten i stycken. Det är nämligen en verklighet utanför tullarna, och en bakgrund till de många känslor vargen väcker.

Men åter till förslaget från EU-kommissionen. Det är enligt flera bedömare betydligt striktare än vägledningen från 2007 till hur Art- och habitatdirektivet ska tolkas. I en särskild rapport om vargen föreslår Kommissionen olika sätt att skydda betesdjur. Utöver stängsling handlar det om boskapsvaktande hundar och herdar.

Det är knappast lösningar som passar i ett svenskt sammanhang. Vakthundar kan vara effektiva, men i ett land med allemansrätt kan de vara mindre lämpliga. Det handlar om hundar som kan vara redo att försvara flocken även mot tvåbenta inkräktare. Och herdar? Ja, det kan fungera i till exempel Rumänien. Men med tanke på strukturen på gårdarna med betesdjur i Sverige och på svensk lönenivå är herdar en orealistisk idé.

Enligt uppgifter i medier protesterade Finland högljutt när förslaget presenterades, medan Sveriges representanter teg. Nyligen svarade Sverige skriftligt. I ett ganska försiktigt formulerat brev påpekas att EU-parlamentet ställt sig bakom ”flexibla strategier för genomförande som tar hänsyn till specifika nationella omständigheter”. I brevet, signerat en tjänsteman på Naturvårdsverket, framhålls även samernas rätt att bedriva renskötsel, där samexistens med stora rovdjur är en utmaning.

Enligt den rovdjurspolitik som klubbades i riksdagen 2015 ska beslut om förvaltningen av rovdjur fattas nära människor som lever i rovdjurens närhet. Nu bör regeringen bestämt stå upp för den linjen och förkasta EU:s förslag.LÄS MER: Sveriges vargjakt kan stoppas av EU (Aftonbladet)

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen