Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 2 september 2016

Vila på hanen om vattenkraften, länsstyrelser!

På sistone har en del lättnader ställts i utsikt för landets småskaliga vattenkraftverk. Den politiska viljan tycks tydlig. Men detta verkar inte ha nått statens förlängda arm; länsstyrelserna. Det skriver Land Lantbruks politiska redaktör Kerstin Davidson.

Bild 1/2 FOTO: Göran Hartman
Bild 2/2 FOTO: Torbjörn Esping

På sistone har en del lättnader ställts i utsikt för de runt 2 000 småskaliga vattenkraftverk som fortfarande drivs runtom i landet. I april skickade riksdagens civilutskott ett så kallat tillkännagivande till regeringen: Småskaliga vattenkraftverk bör få en enklare miljöprövning. Ge företagen möjlighet att satsa pengar på miljöförbättrande åtgärder, i stället för administrativa kostnader för tillståndsprövningen.

Och enligt den energiöverenskommelse som senare träffades mellan regeringen och tre allianspartier ska de småskaliga verken få en förenklad tillståndsprocess.

Den politiska viljan tycks tydlig. Men detta verkar inte ha nått statens förlängda arm; länsstyrelserna. Eller det bekymrar dem åtminstone inte, de fortsätter att jaga ägare av små vattenkraftverk med blåslampa. Urgammal hävd eller gamla vattendomar förslår inte, de små kraftverken ska prövas enligt Miljöbalken från 1998.

I Västra Götalands län driver familjen Hillström en kvarn från 1500-talet och ett sågverk från 1800-talet vid ån Nossan. Hittills har familjen lagt ut 200 000 kronor på advokatkostnader i en process som så här långt gäller om kvarnen och sågverket är tillståndspliktiga enligt Miljöbalken. Det är de, anser Mark- och miljödomstolen, och familjen Hillström funderar nu på om det är lönt att gå vidare. En fullföljd tillståndsprocess skulle kosta 1,3 miljoner, beräknar familjen.

– Det som är så grymt är att det inte blir en likabehandling inför lagen, när vissa länsstyrelser kör på. Västra Götaland har varit tidigt ute med det här, säger Johan Hillström, och de processer de har startat fullföljer de. Vi anlitade en biolog från hushållningssällskapet som föreslog miljöförbättrande åtgärder för 60 000-70 000 kronor. I stället får vi lägga pengar på en tillståndsprocess.

I höst väntas ett regeringsförslag läggas för riksdagen, baserat på Vattenverksamhetsutredningens betänkande. Det minsta man kan begära är att länsstyrelserna vilar på hanen, i avvaktan på det kommande riksdagsbeslutet. Verksamheter som funnits i århundraden borde vara betrodda att fortsätta som vanligt ännu ett år.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Relaterade artiklar

Till toppen