Livsmedelsbranschen vill stötta bönderna i torkan

LRF och Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) uppmanar alla att dra sitt strå till stacken för att hjälpa lantbruket i torkan, bland annat genom att köpa mer svenskt kött. Så här svarar de stora livsmedelskedjorna om vad det gör för att stötta bönderna.

FOTO: MOSTPHOTOS/ARKIV/ICA/AXFOOD

Torkan lämnar få lantbrukare oberörda. Många lider brist på foder och kan tvingas att nödslakta sina djur för att de inte har tillräckligt med mat till dem.

Lantmännen beslutade nyligen att justera spannmålsavtalen för att underlätta i torkan och Krav bestämde sig för att lättar på foderreglerna så att särskilt foder ska kunna kan ges till ekodjur.

Men konsumenter och butiker har också uppmanats att hjälpa till genom att välja svenskt kött och svenska livsmedelsprodukter. Lokalt har flera butiker nu valt att sluta köpa in utländskt kött för att dra sitt strå till stacken.

LÄS MER: Flera matbutiker stoppar inköp av utländskt kött

City Gross kan öka volymerna av kött

Centralt på de stora livsmedelkedjorna säger man att man tar situationen på största allvar och att man vill göra vad man kan för att stötta svenska bönder.

Axfood, Ica, Bergendahls och Coop satsar alla på att marknadsföra svenskt kött till sina kunder och att informera om betydelsen av vilket kött man väljer som konsument. Delvis är de också beredda att köpa in mer svenskt kött.

– Ja, vi kan tänka oss att köpa in svenskt kött och höja våra volymer. Dialogen vi håller med slakterierna är en del för att se vad som är möjligt, säger Tobias Härle, ansvarig för kött på City Gross.

Coop kommer prioritera svenskt

Majsan Pense är kategoriansvarig för kött på Coop. Hon har ett likande budskap:

– Vi kommer köpa så mycket svenskt kött vi kan. Vår ordinarie försäljning av nötkött utgörs nästan till 100 procent av svenskt kött, när vi importerar är det främst till rikskampanjer som exempelvis vid nyår när många efterfrågar oxfilé. Men tittar vi generellt så kommer vi prioritera svenskt ännu mer, säger, säger hon.

ICA: ”Kundernas efterfrågan styr”

Även på Ica vill man bidra med vad man kan för att kunderna ska köpa mer svenskt. Men man hänvisar också till att det är efterfrågan som styr försäljningen.

– Vi ska göra vad vi kan för att få våra kunder att välja svenskt. Det är kundernas efterfrågan som styr hur mycket svenskt kött som säljs. Vi följer utvecklingen och ska försöka göra vad vi kan för att minimera problematiken för bönderna, exakt hur är svårt att säga i dagsläget. Vi har redan i dag en väldigt hög andel svenskt i vårt sortiment, säger Anna Hedström pressansvarig på Ica i en skriftlig kommentar till Land Lantbruk.

Axfood: ”Vi ska hjälpa till”

Claes Salomonsson är presschef på Axfood som äger Willys och Hemköp. Även där tar man situationen på största allvar och ser att det kommer att få effekter.

Claes Salomonsson säger att de för ett par dagar sedan lämnat en förteckning till de slakterier de samarbetar med för att förtydliga vilka typer av kött de kan sälja mer av.

– Redan för en månad sen när vi såg att detta var på gång tog vi kontakt med våra slakterier och sa att om det nu blir det vi befarar, att man tvingas slakta tidigare, så finns vi och ska hjälpa till och marknadsföra och sälja och kampanja svenskt kött. Vi propagerar alltid för det men kanske ännu mer nu, säger han.

”Detta var inte vad svenskt kött behövde”

Majsan Pense på Coop poängterar dock att det är viktigt att prisnivån till de svenska bönderna behålls på samma nivå och att det inte blir ett stort prisras utan normala fluktrationer i avräkningspriset.

– Det är bekymmersamt och jag är orolig. Detta är inte vad vi behöver i svensk köttproduktion. Vi som kedjor ska självklart stötta med det vi kan. Men jag hoppas också att vår regering tittar på krisen på övergripande nivå, säger Majsan Pense

LÄS MER: LRF: Torkan i landet kräver akuta åtgärder

LÄS OCKSÅ: Konsumenter kan stötta bönderna när torkan slår hårt