Lökodlare får Buctril-dispens från Kemikalieinspektionen

Riksförbundet Sveriges lökodlare får fortsätta använda ogräsmedlet Buctril, efter att Kemikalieinspektionen utfärdade en dispens under måndagen.

FOTO: ISTOCK

Beskedet om förnya dispens från Kemikalieinspektionen är en stor framgång för både odlare och för LRF, skriver organisationen på sin hemsida.

Som en följd av tidigare avslag i domstol och brist på alternativ har odlingssituationen varit svår för många odlare.

– Att Kemikalieinspektionen medgav dispens för Buctril ifjol och nu även i år är därför mycket glädjande för den svenska lökproduktionen, säger Agneta Sundgren, expert på växtskydd på LRF, i ett uttalande.

Konkurrerar ut lökplantorna

Ogräs har en förmåga att konkurrera ut lökplantorna, framför allt när plantorna är små. Utan ogräsmedel finns stora risker för såväl skördeförluster som försämrad kvalitet på lökarna.

För att säkerställa utbudet av bekämpningsmedel tog LRF ett fall med ett annat ogräsmedel, Stomp, till Mark och miljööverdomstolen 2016. Men domstolen beslutade om avslag.

Sedan försvann bekämpningsmedlet Totril, vilket har gjort att många lökodlare ar stått utan alternativ.

Likartad dispens i fjol

I andra länder är det tillåtet att använda Stomp, vilket också gäller Buctril i många lökodlande länder.

I februari i fjol utfärdades en likartad dispens. Försök har gjorts att hitta alternativ i syfte att undvika behovet av en dispens. Men några alternativa metoder har ännu inte utvecklats. Villkoren för godkännande kommer att läggas ut på LRF:s hemsida.

LÄS OCKSÅ: Dispens för ogräsmedlet Buctril