Lyckeby dubblar produktionen och satsar på smart potatis 2022

Till hösten förväntas tillbyggnaden vara klar på Lyckebys stärkelsefabrik utanför Kristianstad. Parallellt testodlar man genetiskt förädlad potatis. – Vi har kommit en bra bit på väg, men det är en bit kvar, säger VD Hans Berggren.

Byggandet av den nya fabriksdelen har kommit ungefär halvvägs och förväntas bli färdigt i vår.
Byggandet av den nya fabriksdelen har kommit ungefär halvvägs och förväntas bli färdigt i vår. FOTO: LYCKEBY

Den nya fabriksdelen ska öka produktionen av förädlad stärkelse från 7000 till 14 000 ton per år och byggnaden har utrymme för ännu en valslinje.

– Vi tycker ju att det ser ganska trevligt ut för stärkelsen framåt, därför bygger vi ut, säger han.

De ser en stor efterfrågan på både potatisstärkelse och andra potatisråvaror. Runt 90 procent av produktionen går på export till Ryssland, Kina och Europa.

– Successivt ökar vi även potatisfiber och potatisprotein som så småningom kan bli ett alternativ till soja.

Lyckeby och VD Hans Berggren har många järn i elden. De planerar fortsatt utbyggnad, testar genförändrad gröda och jobbar för fler potatisodlare.
Lyckeby och VD Hans Berggren har många järn i elden. De planerar fortsatt utbyggnad, testar genförändrad gröda och jobbar för fler potatisodlare. FOTO: LYCKEBY

Vill locka fler odlare

Med större produktion behövs också mer potatis.

– Vi jobbar med att öka odlingen med ett par tusen hektar. Det gäller att höja priserna och visa att vi kan betala, skapa trygghet, visa på möjligheterna och stärka medlemsorganisationen, säger Hans Berggren.

Han hoppas att fler ska satsa på odling av stärkelsepotatis, men tror att många har en felaktig uppfattning om organisationen Svenska stärkelseproducenter.

– De tror att vi är en sluten förening där man inte blir insläppt. Så kanske det var, men i dag är vi en avreglerad och öppen organisation med nya stadgar.

Inne i den nya valsfabriken är det ganska tomt än så länge, ganska snart ska produktionen vara i full gång.
Inne i den nya valsfabriken är det ganska tomt än så länge, ganska snart ska produktionen vara i full gång. FOTO: LYCKEBY

Lobbar för smart potatis

I våras skrev Land Lantbruk om Lyckebys besvikelse över det fortsatta EU-förbudet mot användning gensaxen Crispr-cas 9. Med stor efterfrågan och goda kontakter, avslöjade man planer på att flytta produktion till USA.

Man har på inget sätt släppt tanken på förädlad gröda.

– Det är också något som lever i allra högsta grad, ett mycket intressant område inte minst hållbarhetsmässigt. Vi lägger ganska mycket tid på att lobba och använder vårt eget projekt för att visa vilka positiva effekter det får.

Projektet handlar om testodling med mål som minskad risk och minskad användning av växtskyddsmedel.

– Någonstans om tre år är vi beredda att gå ut på marknaden med en färdig produkt. Vi har kommit en bra bit, men det är en bit kvar.

Tills dess hoppas han att EU ska ha hunnit ta bort förbudet.

– Annars får vi tänka om, säger Hans Berggren.

LÄS MER: Lyckeby investerar 125 miljoner

LÄS MER: Gensaxar klassas under EU:s lagar för GMO