Lyckeby Starch investerar 125 miljoner

Ökad efterfrågan på förädlad stärkelse gör att Lyckeby Starch AB investerar 125 miljoner kronor för att bygga ut sin stärkelsefabrik i Nöbbelöv utanför Kristianstad. För att klara volymerna ska man utöka både arealerna och ersättningen.

Investeringen fördubblar Lyckebys kapacitet för kallvattenlösliga stärkelser till 14 000 ton per år. I den nya fabriksdelen finns dessutom utrymme för ytterligare en valslinje för framtida investering.
Investeringen fördubblar Lyckebys kapacitet för kallvattenlösliga stärkelser till 14 000 ton per år. I den nya fabriksdelen finns dessutom utrymme för ytterligare en valslinje för framtida investering. FOTO: LYCKEBY STARCH AB

Lyckeby Starch producerar och förädlar stärkelse för användning i livsmedelsprodukter i hela världen - 90 procent av deras produktion exporteras till utlandet. Nu har styrelsen beslutat investera 125 miljoner kronor på en ny produktionslinje som ökar kapaciteten.

– Stärkelse hittar du nästan överallt i livsmedelsindustrin. Den marknaden växer och vi ser många intressanta marknadsmöjligheter. Vi har inga problem att sälja mer volymer; bland annat har vi inlett ett intressant samarbete med en amerikansk aktör som vill ha mer volymer av oss, säger Lyckeby Starchs vd Hans Berggren.

Ska öka med 30 procent

– För att täcka det måste vi dels bygga ut odlingen, dels vår kapacitet att förädla. Vi har satt en målsättning att öka volymerna med 30 procent under den kommande femårsperioden, och därför måste vi bygga ut vår förädlingskapacitet med de 30 procenten.

Den nya delen innehåller en ny linje för kallvattenlösliga stärkelser med två nya valsar. Investeringen fördubblar Lyckebys kapacitet för kallvattenlösliga stärkelser till 14 000 ton per år. I den nya fabriksdelen finns dessutom utrymme för ytterligare en valslinje för framtida investering.

[bild]

Pappersindustrin använder också stärkelse

Det är inte bara livsmedelsbranschen som ingår i kundkretsen. Även pappersindustrin vill använda stärkelse, främst i förpackningar.

– När du använder förpackningar vill du ha lite extra styrka i pappret och binda in alla fibrerna i pappret. Då tillsätter man potatisstärkelse. Framför allt i förpackningar till livsmedel, eftersom potatisstärkelse är en icke-allergen, förklarar Hans Berggren.

Högre ersättning till odlarna

En viktig del för att allt ska gå i lås är att säkerställa att företaget har den areal som krävs. Odlarna finns främst i sydöstra Sverige, men Lyckeby planerar att öka odlingsarealerna västerut, bland annat i Skåne och Halland. För att lyckas med det tänker företaget betala lite mer till lantbrukarna.

– Det är mycket en hönan och ägget-situation. Ska vi kunna öka kapaciteten och förädlingen så måste vi också ha volymerna. Därför sätter vi en målsättning att lyfta våra betalningar med ytterligare 10 öre per kilo, vilket blir någonstans mellan 4 000-5 000 kronor per hektar i förbättrad intäkt.

Ska stå klart 2020

Ett problem i somras var förstås torkan, men det är inget som satt stopp för expansionsviljan, säger Berggren.

– 2018 var ett skitår, men vi måste höja blicken. Det dröjer förhoppningsvis 100 år till innan vi får se ett sådant år. Normalt har vi en gröda som ger lönsamhet till lantbrukarna, sen tror vi att det går att skruva upp den ett snäpp till.

Den nya fabriksbyggnaden beräknas stå klar i februari 2020 och produktionen planeras köra igång i december 2020.

LÄS MER: Lyckeby väntar på gensvar om potatis

LÄS MER: Stärkelsepotatisen slår återigen skörderekord