Magdalena Andersson om torkan: ”En extraordinär situation”
Finansminister Magdalena Andersson räknar med att den extra stödmiljarden till lantbruket antas av riksdagen. Men det blir inga extrapengar till Jordbruksverket för att handlägga stödet.
Finansminister Magdalena Andersson räknar med att den extra stödmiljarden till lantbruket antas av riksdagen. Men det blir inga extrapengar till Jordbruksverket för att handlägga stödet.
– Staten går ju inte normalt in och stöttar en enskild bransch - om en bank går dåligt, så är ju det tråkigt, men staten skjuter inte till pengar. Men det här är en extraordinär situation. Och svensk livsmedelsproduktion är viktig. Jag kan inte tänka mig att de andra partierna motsätter sig stödpaketet, säger finansministern till Land Lantbruk.
Men det blir inga extra pengar till Jordbruksverket för att handlägga det extra stödet.
Redan före torkan och stödpaketet fick verket stark kritik från EU-kommissionen för sin handläggning av EU-stöd som i vissa fall tagit flera år att betala ut. Nu är många lantbrukare, särskilt de med små marginaler, oroliga för att även dessa pengar ska dröja.
– Verkets handläggning är en källa till frustration i regeringskansliet och vi har diskuterat det en hel del, säger finansministern.
I våras fick verket därför 60 miljoner extra i anslag till mer personal och bättre datasystem. De pengarna ska räcka även nu, tycker Magdalena Andersson, som i går besökte Uppsala län för att träffa brandmän och jordbrukare och informera sig om den extrema torkans följder.
Eva Lotta Johansson, lantbrukare på Alsike prästgård, hoppas på snabba utbetalningar.
– Okej, en miljard utslaget på alla bönder är inte så mycket. Särskilt inte när många bara får en halv skörd. Men det är i alla fall skönt att staten visar att den bryr sig.
Jessica Anlér, foder- och spannmålshandlare är desto mer kritisk.
– Visst, ett stödpaket är bättre än inget stödpaket, men detta är en piss i Mississippi. Stöd på 375 kronor per ko, som det är sagt, det räcker kanske till foder i några veckor. Det är bara att skjuta upp nödslakten. Och det kommer att ta åratal att bygga upp besättningarna igen - om man alls gör det. Jag tvivlar. Svensk nötproduktion minskar permanent nu, det är min bedömning.