Majssådden blir sen på flera håll

Den kalla vintern bromsar in tempot och kyler av bönderna, menar spannmålsexperten Björn Folksson.

Björn Folkesson, Spannmålsexpert
Björn Folkesson, Spannmålsexpert FOTO: ANNA LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Mjölk. Nära nog femårshögsta i såväl smör som pulver. Det var vad senaste Fonterrarapporten gav vid handen. Tillgången av mejerivaror ligger nu under 30000 ton och det är en bra nivå för alla som vill ha ett högt mjölkpris.

Som det tycks så mjölkar inte korna tillräckligt för att möta efterfrågan nu heller. Den tyska spotmarknaden är fortsatt stark även om inte rekorden slås. Det är nu dags för Arla att visa korten! Friesland Campina har redan höjt sitt mjölkpris och om inte Arla kan höja sitt mjölkpris nu då undrar man när det någonsin ska vara möjligt.

Det hör visserligen till sanningen att just skummjölkspulvret föll ca 1 procent men det är så lite att inte förtar helhetsbliden av att vi har en ovanligt stark marknad för mejerivaror. Det kan inte på något sätt vara annat än positivt.

Nötkött. Tyskland fortsätter att höja noteringen för ungtjur och nu undrar vi om man skall landa över den magiska gränsen som går vid 4 euro jämnt per kilo nötkött. Så högt har det inte varit på länge och säkert är det roligt att har en lagård full av ungtjurar nu.

Den här positiva situationen för storboskap infaller mycket lägligt i tiden då foderkostnaderna flyger iväg. I alla fall för de bönder som inte odlar kraftfoder själva.

För den som måste köpa in stora mängder foder så är det inte säkert att nettot blir så bra i alla men det hade varit mycket värre om och också priset på animalier hade vart lågt.

Majs. När USDA rapporten kom i tisdags så var det mest remarkabla att majslagret var större än väntat och det drog i synnerhet vetet med sig ned. När uppgifterna blev kända satte vinsthemtagningen fart och priserna föll. Så här ett par dagar senare så visade det sig att nedgången var måttlig och för placerare blev det snart ett köpläge istället och då återhämtade vi en viss del av prisfallet.

På väderfronten är det inte riktigt lugnt när majssådden tycks bli sen i såväl Brasilien som USA. Den kalla vintern som vi nu fått bromsar in tempot och kyler av bönderna. Inte ens i södra Frankrike går det att så i någon större omfattning. Det är likaså riktigt kallt i Texas och där saknas också skyddande snö.

El. Här ser vi exempel på hur politik och väder sammantaget står för väldig påverkan av vårt elpris. Man lade ned kärnkraft och så kom vinterkyla på det.

Den som nu har rörligt elpris kommer nu att få dryga räkningar men visst kan elen sjunka också för någon kommer väl lite vårvärme och då faller behovet snabbt!

Ränta. Ingves gör nu bedömningen att låg ränta kommer att bestå ett par år till och i det kan han mycket väl ha rätt. Det gör att spekulation i stigande värde på räntepapper är väldigt lågt och det riskvilliga kapitalet strömmar in i silver och guld. Därtill även våra grödor och det gör att jordbruksproduktionen ser ganska ljus ut för tillfället och det kan alla bönder vara värda.

Björn Folkesson, Spannmålsexpert

LÄS MER: Folkesson: ”Påminn er om vilka casinobönder ni blivit”

LÄS MER: Folkesson: ”Följ utvecklingen dagligen!”