Många nyfikna på fårproduktion

För första gången gör fåren entré på Brunnby Lantbrukardagar utanför Västerås. Med bland annat utställning, auktion och spännande föredrag vill man inspirera fler att satsa på fårproduktion. [bild]

FOTO: KRISTINA HANSÉN

Under onsdagen visades raserna dorper, dorset, leicester, suffolk och blå texel upp för nyfikna åskådare.

– Det finns en efterfrågan på lamm i Sverige, därför vill vi öka intresset för avelsarbetet och fåruppfödning. Köttpriset är en utmaning, men ett bra slaktlamm kräver bra avelsmaterial och ett bra slaktlamm betalar bättre än ett dåligt, säger Erik Löfstrand, ordförande i Svenska dorperföreningen och som själv är fåruppfödare utanför Heby.

FOTO: KRISTINA HANSÉN

Högt slaktutbyte

En som valt att satsa på rasen dorper är Alexander Melkersson från Rimforsa.

– Att djuren växer bra och har hela 50 procent slaktutbyte med bra klassning på köttet är de främsta anledningarna. Dessutom är dorper parasittåliga, brunstar året om och kan lamma tre gånger på två år.

Dorper är en köttras som härstammar från Sydafrika.
Dorper är en köttras som härstammar från Sydafrika. FOTO: KRISTINA HANSÉN

1 700 tackor utan fårhus

I ett fullsatt seminarietält delade Peter Helén med sig av sina erfarenheter av att hålla 1700 tackor utan fårhus på Jylland.

Under sommaren betar fåren 1 200 hektar naturbetesmark och efter skörden betar de återväxten på rajgräsodlingar och slåttervallar om 2 000 hektar.

– Lammpriset är som det är, men det går att spara mycket pengar på att inte stalla. Jag sparar kostnaden för fårhus, kan lägga ner mindre arbetstid per tacka och har lägre foderkostnader, säger han.

Jan och Alexander Melkersson från Rimforsa deltog i utställningen med två vita dorperfår.
Jan och Alexander Melkersson från Rimforsa deltog i utställningen med två vita dorperfår. FOTO: KRISTINA HANSÉN

I nuläget är det inte tillåtet att ha får på bete utan vindskydd i Sverige, men det pågår ett arbete för att öka utevistelsen för får.

LÄS MER: Därför besöker vi Brunnby Lantbrukardagar

LÄS MER: Nya inslag på årets Brunnby-dagar