Många nyheter när Agritechnica startade

Igår öppnade Europas största jordbruksteknikutställning Agritechnica i Hannover, Tyskland. Söndag och måndag är exklusivdagar med extra dyr entrébiljett. Dagarna är reserverade för internationella besökare, det tyska lantbrukssällskapets, DLG, medlemmar och för branschfolk. Påfallande mycket svenska hördes i hallarna.

FOTO: PER EMGARDSSON

Under veckan väntas cirka 400 000 besökare till mässområdet som är stort som en hundrahektarsgård. Det betyder att Hannovers befolkning i stort sett fördubblas med rent stockholmska proportioner på trafikstockningarna morgon och kväll.

[Bild]

Därför testar mässan i år ett helt nytt trafikledningssystem, Nunav. Man startar sin Nunavapp i mobilen och stänger av sin vanliga gps. Nunav vet var din och alla andra tillresandes telefoner finns. Med en smart svärmalgoritm räknar den ut hur den ska fördela bilisterna på alla de olika vägar som enligt öppna vägdata leder till mässan. På det sättet utnyttjas alla trafikleder optimalt och då kan köerna minimeras.

[Bild]

Claas halvbandstraktor lockade många nyfikna besökare. Bandstället är fjädrat och vid vändning på vändtegen pressas mellanrullarna ned för att banden inte skjuvar så mycket jord.

[Bild]

Väderstad fokuserade på nya Cross Cutter Disc och en Tempo med gödelmyllning. Här tackar Christer Stark den tyske lantbrukare som varit testvärd under utvecklingen av Cross Cutter-tallriken.

[Bild]

Less på att sopa? Låt ett trolltyg, på tyska Zauberzeug, sköta tråkjobbet. Zauberzeug är en prototyp till en bildanalysstyrd stallrobot från ett företag med det förtroendeingivande namnet Perpetual Mobile GmbH (Evighetsmaskin AB). Utvecklingen stöttas dock av det tyska jordbruksverket.

I taket monterar man kameror som genom bildanalys skapar information som roboten använder för att lista ut vart den ska bege sig härnäst. Den arbetar alltså inte slumpmässigt som en robotgräsklippare. Mönstret på robotens rygg gör att den har koll på var den är och vart den kör. På mässan sopade den först ihop fårspillningsliknande pluttar, sedan växlade den redskap spred ut dyngan igen.

[Bild]

Till slut tog Land Lantbruk häng på en grupp lantbrukare från Enköpingstrakten som under ledning av Kenneth Karlsson guidades genom Fendts monter av Ingvar Andersson från Lantmännens Maskin AB.

[Bild]

Från en traktor med den nya dragkraftoptimeringen VarioPull rörde sig sen gruppen mot Agcokoncernens nya Idealtröska.

[Bild]

På vägen passerade man en demonstration av nya spillfria tryckoljeuttag.