Ska jag skämmas för att jag avverkar?

Varför är skogsdebatten så polariserad, skriver Marit Bohlin. Har vi inte tid att nyansera bilden och ge alla fakta?

”Jag måste förklara varför jag vill fortsätta att bedriva något som mormor och hennes mor och hennes mor har gjort. Jag borde också skämmas lite över att ha avverkat en yta, även om vi lämnat alla lövträd”, skriver Marit Bohlin. FOTO: MARI NÄLSÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

För många år sedan var du tvungen att starta en förening för att bilda eller skapa opinion i en fråga. Oändlig tid lades på bygdegårdsträffar, tidningsartiklar med mera. 

I dag är detta betydligt enklare. Vi blir översköljda av åsikter på sociala medier och videoplattformar. Media försöker hänga med i svängarna med snabba och inte alltid helt nyanserade nyheter. För gemene person är det svårt att hänga med.

Titta bara på debatten om skogen. Varför är det så polariserat? Varför är den ena sidan god och den andra ond. Har vi inte tid att nyansera bilden och ge alla fakta? Tydligen inte.
På en av de större plattformarna för rörlig media så finns en uppsjö av kanaler med människor som valt att leva lite vid sidan om samhället, ”off grid”. De vill leva av och med naturen.

Intressant till en början, men lite krångligt och långt ifrån hur de flesta lever sina liv. I en film berättar en av dessa personer att det just nu projekteras vindkraft i området och de är helt emot detta. I kommentarsfältet ifrågasätts varför de är emot förnyelsebar energi, som vi alla är i behov av.

Resonemanget som följer tycker jag är intressant. Personen förklarar att de är emot men har inget annat argument än att det förfular miljön och är ett ingrepp i naturen. Vidare resonerar hen om att det inte alltid behöver finnas ett argument. Då kommer frågan: ”Ja, men vill du inte ha el? Eller, vad ska vi ha i stället?”

Just i detta fall är det intressanta att man är emot och därmed punkt. Inget vidare resonemang. Går det resonemanget att använda även i andra frågor? Och finns det någon fråga som det inte går att använda på? Jag har ofta tänkt att de som är emot skogsbruk får leva utan papper, hygienartiklar och virke, men med resonemanget ovan så kan man helt enkelt vara emot utan att presentera några alternativ.

Det borde alltså gå att göra även av den motsatta sidan. Jag är för skogsbruk och behöver inte förklara varför. Tyvärr tror jag inte att det fungerar lika bra när jag nu väl skriver ut orden. Det är på något sätt konstigt att vi hamnar i ett hörn och måste försvara oss. Jag måste förklara varför jag vill fortsätta att bedriva något som mormor och hennes mor och hennes mor har gjort. Jag borde också skämmas lite över att ha avverkat en yta, även om vi lämnat alla lövträd.

Marit Bohlin, blivande skogsägare

LÄS MER: Marit Bohlin: ”Ödmjukhet vinner i längden”