Massor av maskiner på Skogselmia

Skogselmia är som vanligt ett smörgåsbord av tekniknyheter. En nyhet är kranspetsstyrning som nu har tagit sig in på kranar för skogsvagnar, efter att sedan tidigare bara funnit på de stora skogsmaskinerna.

Finska Kronos visade upp kranspetsstyrning som finns på modellerna Gripto 1009 och 1010.
Finska Kronos visade upp kranspetsstyrning som finns på modellerna Gripto 1009 och 1010. FOTO: GUNNAR ANDERSSON

Finska Kronos visade upp kranspetsstyrning på modellerna Gripto 1009 och 1010 med 8,5 respektive 10 meters räckvidd. Kranspetsstyrning handlar om att i stället för att föraren styr varje hydraulcylinder separat så räknar datorn ut de optimala kranrörelserna.

Sticker ut hakan

Många mässbesökare var intresserade av att ta en närmare titt på Kranmans ny skördare 520S.
Många mässbesökare var intresserade av att ta en närmare titt på Kranmans ny skördare 520S. FOTO: GUNNAR ANDERSSON

Bland alla skogsvagnstillverkare flockades mycket folk kring Kranmans och Farmas nyheter. Kranman visade upp miniskotaren Bison 11 000 och den nya skördaren 520S som båda väckte intresse. Den nya skördaren finns även i modellen 620S, med dieselmotor. Kranman sticker ut hakan genom att kalla den världens första skördare avsedd för självverksamma skogsägare. Fors MW hade sin uppdaterade skogsvagn Farma T14 4WD, med större hjul, på hedersplats i montern.

Flishuggen från Bandit Industries, The Beast 2680T, var en av mässans största maskiner.
Flishuggen från Bandit Industries, The Beast 2680T, var en av mässans största maskiner. FOTO: GUNNAR ANDERSSON

En av de största maskinerna på mässan var Bandit Industries The Beast 2680T. En mäktig flishugg med imponerande storlek. Maskinen levereras med olika motoralternativ, men när det handlar om diesel så kommer motorerna från Volvo Penta.

The Beast har två funktioner, flishugg och kvarn. I det första läget är den avsedd för tillverkning av bränsleflis, i det andra som kvarn handlar det om att fragmentera lastpallar, rivningsvirke och annat avfall.