Med Greta in i framtiden

Greta har lyckats med vad ingen klarat det senaste halvseklet, att lyfta frågan om fossil energi och klimatförändringar till en nivå politiker inte kan ignorera. På sikt gynnar Gretaeffekten därför lantbruket, den enda sektor som kan producera uthållig energi och mat, skriver Per Emgardsson i tiotalets sista teknikkrönika.

Per Emgardsson, teknikreporter på Land Lantbruk.
Per Emgardsson, teknikreporter på Land Lantbruk. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Greta Thunberg satte 2019 klimat och fossil energi i fokus. Det är bra, äntligen sker något i en mycket gammal fråga, tillgången på fossil energi och klimatpåverkan.

I min generation fanns vid sidan av FNL-are också "Miljögretor". Under tidigt 1970-tal oroades vi först av trytande oljereserver, sen av miljöskador och av miljömötet i Stockholm 1972. Allt bekräftades av oljekrisen 1973.

Samma år läste vi i gymnasiets fysiklärobok att levnadsstandardshöjningens koldioxidutsläpp skulle ge nordborna ett mildare klimat, trettio år senare skrev forskare i Lantmannen om klimatändringarna och jordbruket. Men energisparande och nya fynd sköt fram oljetoppen Peak Oil till nu.

Om trettio år antas tre personer leva ett bättre liv på färre hektar än de som 1970 knappt födde en. Därför är lantbruk en framtidsbransch. Bara jord och skog kan skapa uthållig energi och mat, och mat måste alla ha. Därför är det bra att Greta lyft klimatfrågan, på sikt gynnar den lantbruket.

Så inför skiftet till tjugotal kan jord- och skogsbruksnäringarnas folk med gott sinne ta helgfrid. Och du, ta norske Alf Prøysen på orden:

"Du ska få en dag i måra som rein og ubrukt står

Med blanke ark og farjestifter tel

Og da kæin du rette oppatt æille feil i frå i går

Og da får du det så godt i mårå kvell".

LÄS MER: Följ med till jättemässan Agritechnica i Lantbrukspodden