Mekaniserad plantering har gäckat branschen i årtionden

Nyfikenheten är stor när Sveaskog och Svenska skogsplantor planerar en nylansering av planteringsmaskinen Silva Nova. Men mekaniserad skogsplantering har gäckat branschen i snart ett halvt sekel. Här kan du läsa om några andra försök.

ÖSA 650
ÖSA 650 FOTO: SCA (PUBL)/WWW.BILDHOTELLET.SE

Skogsplantering är ett av få moment inom skogsbruket som fortfarande i huvudsak utförs för hand. Men det är ett hårt arbete. Det vet alla som någon gång provat på det. Det har också gjort det svårt att hitta personer som är villiga att arbeta med skogsplantering.

Läs mer: Sveaskog utvecklar maskin för plantering

Läs mer: FILM. Silva nova – så såg den ut då

Därför är nyfikenheten stor när Sveaskog och Svenska skogsplantor planerar en nylansering av Silva Nova. 25 år efter att den första gången såg dagens ljus.

Gäckat branschen

Men Silva Nova är inte det enda försöket att mekanisera planteringen, och trots att många har känt sig kallade är det få som har lyckats. Mekaniserad skogsplantering har gäckat branschen i snart ett halvt sekel.

Här är några andra försök att kommersialisera mekaniserad plantering:

ÖSA 650
ÖSA 650 FOTO: SCA (PUBL)/WWW.BILDHOTELLET.SE

ÖSA 650

1977 testade Ösa en planteringsmaskin, ÖSA 650. Maskinen utförde markberedning med efterföljande plantering. Som basmaskin användes en ÖSA 260.

Doroplanter.
Doroplanter. FOTO: SCA (PUBL)/WWW.BILDHOTELLET.SE

Doroplanter

SCA stödde förverkligandet av Doroplanter på 1970-talet. Den utvecklades av Hilding Grundström som var föreståndare vid SCA:s maskinstation i Dorotea. Doroplantern testades i olika versioner mellan åren 1976 och 1982.

Planteringsmakin från finska Serlachius Oy.
Planteringsmakin från finska Serlachius Oy. FOTO: SCA (PUBL)/WWW.BILDHOTELLET.SE

Serlachius

Den här planteringsmaskinen togs fram at det finska bolaget Serlachius Oy som under några år på 70-talet och början på 80-talet satsade stort på att utveckla en planteringsmaskin.

MoDo Mekan.
MoDo Mekan. FOTO: SCA (PUBL)/WWW.BILDHOTELLET.SE

MoDo

Även skogsbolaget MoDo utvecklade en planteringsmaskin i slutet på 1970-talet. Genom sitt verkstadsföretag MoDoMekan tog de fram en planteringsmaskin som aldrig blev annat än en prototyp. Storebro använde dock prototypen till att utveckla Silva Nova.

FOTO: KOMATSU FOREST

Valmet Eco-planter

Holmen Skog var under 1990-talet drivande i att ta fram planteringsaggregatet EcoPlanter. 2001 togs konceptet över av Valmet. Eco-planter är ett kranspetsmonterat aggregat som oftast användes på en skördare. 2003 fanns det ungefär tio Valmet Eco-planterenheter i drift i Sverige, Norge, Finland och Irland.

M-PLanter
M-PLanter FOTO: M-PLANTER

M-planter

M-planter liknar på många sätt Valmet Eco-planter. Den är kranspetsmonterad, dess hantering och förvaring av plantorna är automatiskt toppmatad. M-plantern är utvecklad i Finland och introducerades 2006 där den fortfarande används i viss omfattning.

Bracke planter
Bracke planter FOTO: BRACKE

Bracke planter

Även Brackes planteringsmaskiner är kranspetsmonterade och används vanligen på en grävmaskin. Bracke är ett av få exempel på planteringsmaskiner med viss kommersiell framgång. Bracke P11 planter har tillverkats sedan tidigt 90-tal och Bracke P11 och P12 finns fortfarande att köpa.

Källa för information om Doroplanter, Serlachius och MoDoMekan: ”Skog i förändring. Vägen mot ett rationellt och uthålligt skogsbruk i Norrland ca 1940–1990” av Stig Hagner.

Läs mer: Timo satte nytt världsrekord i plantsättning