Miljonstöld av skogsmaskinband

Maskinbandstillverkaren Olofsfors har drabbats av en stor stöld av band till skogsmaskiner. Värdet på de stulna banden uppgår till cirka en miljon kronor.

De stulna banden är av samma modell, 299-644020 Baltic 26 700/710 - 26.5. Banden är en vanlig modell för mjuka marker.
De stulna banden är av samma modell, 299-644020 Baltic 26 700/710 - 26.5. Banden är en vanlig modell för mjuka marker. FOTO: OLOFSFORS

Stölden av skogsmaskinband hos Olofsfors skedde förra helgen och liknar flera andra stora stölder som genomförts på senare tid. I Vännäs stals fjorton nya fyrhjulingar till ett totalt värde av cirka 1,5 miljoner från företaget Johansson Maskin AB och i Mora stals ett 40-tal helt nya skotrar till ett totalt värde på uppemot 7 miljoner kronor från företaget Cubic.

Beställningsjobb

Olofsfors tillverkar band till skogsmaskiner men även en hel del andra stålprodukter och trots att Olofsfors tillverkar flera olika sorters band valde tjuvarna ut en speciell sort. Göran Nyberg, vd på Olofsfors, säger till SVT Nyheter Västerbotten att det mesta tyder på att det var ett rent beställningsjobb.

– Vi har över 150 olika produkter men det var dessa de var inriktade på, säger han till kanalen.

Organiserat

På Olofsfors anläggning använde tjuvarna en truck för att kunna lyfta de tunga banden som väger cirka två ton styck. Troligtvis har de sedan använt en lastbil för att få med sig de totalt tio skogsmaskinsbanden. Sammanlagda värdet uppgår till ungefär en miljon kronor.

Enligt Västerbotten Kuriren liknar tillvägagångssättet andra stora stölder som inträffat. I Olofsfors hade trucken som använts sprutats ner med en brandsläckare för att man inte skulle kunna hitta fingeravtryck.

I Mora hade tjuvarna också använt en pulversläckare och sprutat ner en hjullastare de använt. I Vännäs hade tjuvarna haft sönder kameror och rörelsedetektorer medan man på Olofsfors hade riktat om övervakningskameran.

– Tillvägagångssättet visar tydliga signaler på ett organiserat brott, säger Göran Nyberg.

LÄS MER: Ny miljonkupp – stal 20 ton band till skogsmaskiner (SVT Nyheter Västerbotten)