Miljontals döda tamdjur efter orkanen Florence

3,4 miljoner kycklingar och 5500 grisar har dött i vattenmassorna efter stormen Florence.

Skador efter stormen i Colombia, South Carolina.
Skador efter stormen i Colombia, South Carolina. FOTO: BILDBYRÅN IBL

När skadorna efter orkanen Florence, som drog in över North och South Carolina förra helgen, nu börjar bli överblickbara konstateras att 3,4 miljoner kycklingar och 5500 grisar har dött i vattenmassorna. Det rapporterar The Guardian.

Drabbat USA största jordbruksstater

Orkanen, som senare nedgraderades till en tropisk storm, drabbade två av USA:s största jordbruksstater och de områden där USA:s största uppfödare av kalkon, kyckling och grisar finns.

Innan stormen hade North Carolina 9 miljoner grisar och 830 miljoner kycklingar och staten är rankad som den andra största producenten av kycklingkött och den näst största när det gäller griskött.

Avföring sprids i vattenmassorna

Exakt hur omfattande skadorna efter stormen är har ännu inte klarlagts i detalj. Men North Carolinas miljömyndighet har rapporterat att minst tre så kallade lagunder där grisarnas avföring slängs har skadats och spridits i vattenmassorna.

Färre döda djur än 1999

Trots det stora antalet djur som dött i år är det långt i från det antalet som dog i samband med orkanen Floyd som drog in över området 1999. Trots att Floyd var mindre än Florence dog hela 21000 grisar då.

Anledningen att man lyckats minska antalet döda djur i år är att staten sedan 1999 investerat i att köpa upp grisfarmar i områden med stor risk för översvämningar för att flytta dem till områden med mindre risk.

Arbetet pågår med att röja undan vägarna efter att stormen dragit fram i Wayne County, North Carolina.
Arbetet pågår med att röja undan vägarna efter att stormen dragit fram i Wayne County, North Carolina. FOTO: BILDBYRÅN IBL

Drabbar skörden

Sett till skörden kunde Florence inte ha kommit vid ett sämre tillfälle då jordnötter, bommull, majs och sötpotatis precis är redo att skördas. Vad förlusterna blir där återstår dock att se.