Minister vill att hårdare fosforgräns ska gälla alla

Finlands miljöminister Krista Mikkonen är oroad över att finska bönder lämnar miljöersättningssystemet.

Miljöministern vill att alla lantbrukare som ligger under nationella gränsvärden för fosfor, ska kunna ta del av ersättningen.
Miljöministern vill att alla lantbrukare som ligger under nationella gränsvärden för fosfor, ska kunna ta del av ersättningen. FOTO: MOSTPHOTOS

"De åtgärder som finns i programmet har haft en effekt och därför vore det viktigt att ha med så många jordbrukare som möjligt", säger Krista Mikkonen till svenska YLE.

Land Lantbruk har tidigare rapporterat om att många lämnar det miljöersättningssystem som ska minska belastningen på Östersjön.

Den finska miljöministern vill nu att systemets hårdare fosforgräns ska gälla alla. Samtidigt tänker hon att alla lantbrukare som ligger under nationella gränsvärden för fosforanvändning ska få ta del av miljöersättningen.

Gips på åkrarna

Som ytterligare åtgärd föreslås ökad tillförsel av gips på åkrarna i känsliga områden för att binda fosfor.

Den åtgärden ses som kortsiktig av finska bönder. Grisbonden Timo Heikkilä säger till YLE att han inte vill ha gips på sina åkrar, då det bara binder fosforn under några år.

Tillfällig åtgärd

Enligt Krista Mikkonen ska gipstillförseln ses som en tillfällig åtgärd för att vinna tid.

”Under tiden måste vi se till att dyngan hanteras ansvarsfullt, att det finns skyddszoner vid vattendrag och att åkrarna har växttäcke vintertid”, säger hon till YLE.

LÄS MER: Apotea-grundaren vill göra foder av vass