Ministerns Sverigeresa lägger viktig grund

Det var ingen självklarhet för Jennie Nilsson att tacka ja till uppdraget som minister. Men lockelsen att styra en egen politisk agenda och att jobba med frågor som ligger henne varmt om hjärtat fick henne, efter lite betänketid, att axla rollen.

Jennie Nilsson har inlett sin Sverigeresa med besökt i de två sydliga länen Halland och Skåne.
Jennie Nilsson har inlett sin Sverigeresa med besökt i de två sydliga länen Halland och Skåne. FOTO: STEFAN LINDBLOM

– Jag hör inte till dem som drömt om att bli minister. Jag tyckte att jag gjorde ett gott jobb där jag var. Det var inget lätt beslut. Men jag är landsbygdsbo, uppvuxen med skogen bakom huset. De frågor som landsbygdsministern hanterar ligger mycket nära mitt hjärta. Samtidigt kände jag också en lockelse i att få äga frågor själv, kunna styra en politisk agenda och få bidra med mina erfarenheter, säger Jennie Nilsson.

Stort jaktintresse

Den landsbygd hon pratar om är Hylte kommun i Hallands län, en bygd där det stora massa- och pappersbruket i Hyltebruk ger många människor sysselsättning, men där man också hämtar råvaran från närliggande skogar. I kommunen är det många som driver jord- och skogsföretag. Jaktintresset är stort. Precis som många andra landsbygdskommuner har man kämpat med sviktande befolkningsunderlag.

Blev kommunalråd hastigt

Jennie Nilsson kan sin egen landsbygd. Hon blev kommunalråd 2001 när det dåvarande kommunalrådet hastigt drabbades av sjukdom. Hon skulle upprätthålla posten i fyra månader.

– Det var ett fint uppdrag och partiet trodde på mig. Men det var en stor omställning. Allra tuffast var det i början. Det var så svårt att föreställa sig hur utsatt man kunde känna sig av skriverier och av hur man kunde bli bemött när man handlade på Konsum, säger Jennie Nilsson.

Riksdagen 2006

Men det fanns människor omkring henne som stöttade henne och hon stannade kvar som kommunalråd tills hon valdes in i riksdagen 2006.

Med den här bakgrunden var det naturligt att det blev Halmstad och Hyltebruk som blev avstampet när hennes Sverigeresa som minister inleddes den 18 februari.

Alfred Pedersens platschef i Trelleborg Mindaugas Krasauskas, platschef på Alf Pedersen & sons tomatodling i Trelleberg, visar Jennie Nilsson ett av de stora växthusen.
Alfred Pedersens platschef i Trelleborg Mindaugas Krasauskas, platschef på Alf Pedersen & sons tomatodling i Trelleberg, visar Jennie Nilsson ett av de stora växthusen. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD

Annorlunda som minister

Dagen efter reste hon till Skåne där hon bland annat besökte sockerbruk och tomatodling.

– Jag har rest mycket som talesperson i näringspolitiska frågor och som ordförande i näringsutskottet. Men det var verkligen annorlunda att komma som minister. Det var full uppställning med kommunledningen, jag hade nog inte riktigt förväntat mig det, säger Jennie Nilsson.

Möter företagare

Avståndet mellan de frågor som Jennie Nilsson haft ansvar för som ordförande i näringsutskottet och de hon får ansvar för nu är inte så stort. Det handlar om att möta företagare. Men nu är det de gröna näringarna och företagare som har sin verksamhet på landsbygden.

Platsbesök viktiga

Besök ute i kommuner och regioner är viktiga.

– Jag har behov att skaffa mig en egen känsla på en plats. Jag drillas stenhårt av tjänstemännen som kan ge mig statistik och underlag, men det är ju på plats jag får veta hur man upplever sin situation och vilka förväntningar man har på mig som minister.

FAKTA: Landsbygdminister Jennie Nilsson

Ålder: 47 år

Bor: Frösakull, strax norr om Halmstad

Familj: En dotter 19 år och en son 22 år, som fortfarande bor hemma:

Bakgrund: Gymnasium, vårdbiträde, förtroendeuppdrag inom Kommunalarbetarförbundet, kommunalråd i Hylte kommun. Riksdagsledamot sedan 2006, vice ordförande i skatteutskottet, ordförande i näringsutskottet.

Intressen: Familjen, böcker, resor, promenader, ridning.

Ärver frågor

Som ny landsbygdsminister ärver hon naturligtvis de frågor som hennes företrädare drev. Under Sven-Erik Buchts tid blev den nationella livsmedelsstrategin klar liksom betänkandet från landsbygdskommittén.

– Vi jobbar med en ny handlingsplan för livsmedelsstrategin och jag vill att den ska bli vass och träffa så rätt som möjligt.

Bjöd in till träff

Bland det första hon gjort som ny minister har varit att bjuda in alla branschorganisationer som berör hennes område för att träffa dem på departementet. Genom att träffa dem hoppas hon få en så bra och rättvisande bild som möjligt.

”Hemläxa att göra”

En mycket stor fråga för henne som minister blir CAP 2021.

– Den nya lantbrukspolitiken är mycket viktig för näringen och den är komplex. Spontant är min bild att vi lyckats nå framgång för att få en effektivare politik. Just nu känns det ganska bra i förhandlingarna, vi verkar få bort mycket av detaljstyrningen. Men vi har också en hemläxa att göra i Sverige för mindre detaljregler och smartare implementering.

Betande kor utanför fönstret

Jennie Nilsson bor inte kvar i Hyltebruk, för drygt ett år sedan flyttade hon till Frösakull, nära havet strax norr om Halmstad.

– För första gången har jag faktiskt kor som betar utanför mitt fönster där jag bor. Här är det lugnt och skönt.

Skuld till familjen

Veckorna tillbringas i Stockholm och på resande fot. När hon kommer hem vill hon inte ha alltför mycket inplanerat. Hon vill helst umgås med sina barn och andra som står henne nära.

– Jag känner alltid att jag har en skuld till familjen och jag prioriterar mina barn när jag är ledig. De är 19 och 22 år så de behöver inte mig så mycket. Men jag behöver få lov att ge dem omsorg.