Minst en årsavverkning föll i stormen på Åland

Stormen Alfrida drabbade Åland hårt. Beräkningar visar att minst en årsavverkning skog har fällts av stormen.

Åland drabbades hårt av stormen. Nu tvingas man låna maskiner från Sverige och Finland för att kunna ta hand om all skog som blåst ner.
Åland drabbades hårt av stormen. Nu tvingas man låna maskiner från Sverige och Finland för att kunna ta hand om all skog som blåst ner. FOTO: BO FERNSTRÖM

Totalt ligger den åländska skogsavverkningen på ungefär 200 000 skogskubikmeter per år. Nu skriver Ålandstidningen att skog som blåst ner vid stormen Alfrida motsvarar minst en årsavverkning.

– Det rör sig om en årsavverkning åtminstone, men troligen det dubbla, säger Torbjörn Björkman, verksamhetsledare Ålands skogsvårdsförening, till Ålandstidningen.

Hela Åland drabbat

Under fredagen träffades representanter för den åländska skogsnäringen och skogsvården för att inleda planeringen av hur den stormfällda skogen ska hanteras.

Mikael Sandvik, landskapsforstmästare vid landskapets skogsvårdsbyrå, säger till Ålandstidningen att det stora problemet är att hela Åland är drabbat.

– Det rör sig om enorma arealer. Vi kommer att leva med stormens konsekvenser i flera år framåt, säger han.

Låna maskiner

Enligt Joakim Blom, vd för Ålands skogsindustrier, kommer man inte att klara uppröjningen med den befintliga maskinparken på Åland och därför Sverige och Finland kontaktats för att låna in maskiner.

– Det är tidigt i processen men vi har fått positivt gensvar, säger han till Ålandstidningen.

LÄS MER: Man dog under röjningsarbete efter stormen

LÄS MER: Allt om stormen Alfrida hittar du HÄR på Land Skogsbruks samlingssida