Mjölkautomat ger mer betalt

Mjölkbonden Daniel Bergvall säljer en del av sin produktion direkt till butik. Kunderna fyller på egna glasflaskor i mjölkautomaten, en bra affär både för butiken och för Daniel.

Kunderna betalar 15 kronor per liter för mjölk i lösvikt på Ica City Fristad utanför Borås. Butikschefen Christian Ruhdensjö vill inte gå in på hur avtalet ser ut mer än att mjölkproducenten Daniel Bergvall får ”rejält mycket mer betalt” jämfört med normalt sätt att leverera. Båda parter tjänar på upplägget trots en del investeringar och merarbete.

Mejeri på gården

Daniel Bergvall har byggt ett mejeri på gården där han pastöriserar mjölken. Ica-butiken hämtar 100 liter dagsfärsk mjölk per dag i sin kylbil och får så gott som alltid allt sålt.

– Vi har tre butiker till i Borås och målet är att alla ska ha en mjölkautomat, säger Christian Ruhdensjö.

Kunderna har köpt sina flaskor för 10 kronor styck och de får skriva på ett avtal där de förbinder sig att diska sina flaskor.

Säljer bra

För butiken har lösviktsmjölken, som startade tidigare i somras, seglat upp som det fjärde största sortimentet inom dryckesmjölken. I försäljningskronor är den dock redan nummer ett.

– Kunderna vill betala mer, säger Christian Ruhdensjö.