Mjölken borde vara en hjärtefråga

Flera studier visar att mejeriprodukter kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar samt stroke. Därför kommer Arne Lindström att fortsätta dricka min mjölk och äta ost, men nu av hjärtans lust. Det skriver han i veckans krönika i Land Lantbruk.

Arne Lindström, lantbrukare, Röbäck
Arne Lindström, lantbrukare, Röbäck FOTO: TT

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Min kusin, professor och forskare i medicin, ringde mig. Han följer min kamp för att återställa kons anseende och hade hittat en forskarrapport som han trodde borde intressera mig.

Det var en studie av drygt 4 000 60-åringar från Stockholm, som följts i 17 år. Syftet var att fastställa eventuella samband mellan intag av mjölkfett och hjärt- och kärlsjukdomar. I stället för frågor om konsumtionsmönster förstärkte man noggrannheten genom att via kontinuerliga blodprov mäta intaget av mjölkfett. Sedan studerade man förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar hos försökspersonerna med beaktande av alla andra tänkbara faktorer såsom kost och livsstil.

Resultatet förvånade. Tvärtemot gängse rekommendationer visade det sig, att ju mer mjölkfett som konsumerades, desto lägre blev risken för hjärt- och kärlsjukdomar. För att säkerställa resultatet gjordes en så kallad metaanalys på liknande vetenskapliga studier i 17 andra länder med 43 000 personer, och man kom till samma resultat. En stor studie gjordes också 2018 i främst låg- och medelinkomstländer med ånyo samma resultat - att mejeriprodukter kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar samt stroke.

Resultaten bedöms som mycket säkra, och publicerades i höstas i den högt ansedda tidskriften PLOS Medicine. De har även tagits upp i de brittiska tidningarna Times och Guardian. I en artikel sägs att det uppenbarligen är viktigare med fettets ursprung än mängden, och att man med mejeriprodukter inte behöver undvika de fetare sortimenten. Tidigare förstod man inte hur fransmännen verkade kunna äta hur mycket ost som helst utan att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, men med de här resultaten finns inte längre vad man i medicinska kretsar kallar den ”franska paradoxen”.

Men varför har inte dessa nya rön väckt någon större uppmärksamhet i Sverige, då det ju annars skrivs och larmas om det mesta som rör mat? Visst borde det väl vara intressant att den av dietister och diverse debattörer så kritiserade mjölken i stället ska ses som hälsosam och faktiskt skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar? Kan det verkligen vara så illa att det inte längre är ”politiskt korrekt” att skriva om något som är positivt för kon och mjölken?

Jag kommer att fortsätta dricka min mjölk och äta ost, men nu av hjärtans lust. Och jag hoppas att mjölken blir för alla vad den borde vara – en hjärtefråga!

Arne Lindström, lantbrukare, Röbäck

LÄS MER: Ett telefonsamtal betyder så mycket