Mjölmask och svampmassa testas i Grythyttan

Klimatsmart räcker inte. Maten måste smaka också. Men vilket smakar egentligen bäst - mjölmaskar, jästa gula ärtor eller svampmassa från etanolfabriken i Norrköping?

Onsdagen den 16 november tävlar ett antal ganska udda livsmedel om gourmeternas gunst på Måltidens hus i Grythyttan. Bakom ligger en satsning från Vinnova som i våras valde ut 15 projekt som fick runt en halv miljon kronor vardera för att utveckla nya proteinrika livsmedel som kan ersätta animaliskt protein. Tanken är att de ska vara klimatsmarta, nyskapande, hälsosamma och gå att producera med svenska råvaror. Och gå att laga god mat på!

Restprodukt från etanolfabriken

Ett exempel är en svamp som används i ett pilotprojekt vid Lantmännen Agroetanols fabrik i Norrköping. Svampen testas i första hand för att pressa fram ännu några droppar etanol ur spannmål. Men svampen går faktiskt också att äta, vilket får Lantmännen att försöka utveckla ett tänkbart, nytt svenskt livsmedel.

– Använder vi svampen direkt från den vanliga processen får den en bismak av drank, men den kan renas eller fås att växa på annat. Det finns en stor potential i detta. Marknaden är starkt växande för icke-animaliskt protein, säger Henrik Hydén på Lantmännen Agroetanol.

Han betonar att man ännu inte är i mål med projektet, men att Lantmännen med kunskap från odling till konsumentprodukter har - om man lyckas - möjlighet att producera svampprotein i stor skala. Etanolen får då en restprodukt som kan bli veganska ”köttbullar”.

Färs på odlade insekter

Andra exempel som ska provsmakas i Grythyttan är gula ärtor som i en process omvandlas till tempe - en jäst produkt med ursprung i Indonesien men då med soja som bas - en färs på odlade insekter, mjölmaskar och mellanmål på gråärtor. Innovationerna ska inte ses som färdiga maträtter utan som produkter som kan slåss på marknaden mot andra vegetariska alternativ.

– Syftet med satsningen är att öka den svenska livsmedelsbranschens konkurrenskraft genom att de nya produkterna baseras på råvaror som kan produceras kostnadseffektivt i Sverige, säger Sebastian Axelsson på Vinnova.

På onsdagen provsmakas bidragen av en jury. Vad hoppas man då ska bli resultatet?

– Nya produkter och att vinnarna får uppmärksamhet vilket är värdefullt i sig. Sedan får vinnarna möjlighet till en dialog med oss om vidare stöd. Vi tror ju att det finns en stor marknad i detta.