Nilsson hoppas ge bättre villkor för fossilfritt

Landsbygdsminister Jennie Nilsson, S, vill försöka lösa den regelknut som drabbar lantbrukare som använder 100 procent biodrivmedel.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) hoppas hitta en lösning på den regelknut som gör fossilfritt dyrare.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) hoppas hitta en lösning på den regelknut som gör fossilfritt dyrare. FOTO: STINA STJERNKVIST/TT

I den höstbudget som regeringen lade fram i går saknades den särskilda premie för biobränslen som LRF hoppats på.

Viktigt för fossilfritt jordbruk

I en kommentar till Land Lantbruk betonar Jennie Nilsson att det är svårt att hitta en enkel lösning på de ojämlika skattevillkor som leder till att de som tankar helt fossilfritt måste betala ett högre pris än de som använder fossila eller blandade bränslen.

– Villkoren för de lantbrukare som använder 100 procent biodrivmedel är en viktig fråga inte minst för att uppnå punkt 25 i Januariavtalet om att utveckla ett fossiloberoende jordbruk, säger Jennie Nilsson.

Kräver mer analys

Det är dock svårt att hitta en enkel lösning som är förenlig med EUs statsstödsregler, betonar hon.

– Frågan kräver därför en fortsatt analys.

Land Lantbruk har tidigare beskrivit den skattemässiga orättvisa som drabbat de skogs- och lantbrukare som använder helt och hållet förnybara drivmedel. Nästa år blir det cirka 25 procent dyrare att tanka HVO100 än att välja fossilt blandade drivmedel.

Effekt av reduktionsplikten

Att de som går före i klimatomställningen på detta sätt hamnar i kläm är en oavsiktlig effekt av den så kallade reduktionsplikten som infördes den 1 juli förra året. Denna innebär att drivmedelsbolagen successivt måste minska utsläppen av växthusgaser, vilket tvingar farm en ökad inblandning av förnybara bränslen i diesel och bensin.

Avdragsrätt ibland

Sedan reduktionsplikten infördes tar staten också ut koldioxidskatt på alla blandade drivmedel, vilket ger lantbrukaren full avdragsrätt och återbetalning även för den förnybara andelen.

Avdragsrätten gäller dock inte dem som använder 100 procent biodrivmedel, vilket vid sidan av ett högre pris bidrar till att göra dessa dyrare.

LÄS MER: Så påverkas bönderna av höstbudgeten.