Njut av det våren erbjuder

En stor del av min vakna tid ägnas åt det läge vi befinner oss i. Det handlar om möten med politiker, intervjuer med media och möten med branschaktörer. Under denna tid värdesätter jag varje timme jag kan tillbringa på gården, skriver Palle Bortström.

Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.
Palle Borgström, LRFs förbundsordförande. FOTO: STIG HEDSTRÖM

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Mycket tyder på att vi lever i en brytningstid i Europa. Omvärlden har dramatiskt påverkats av kriget i Ukraina och vår säkerhetsordning har i grunden förändrats. Världshandeln präglas av oro. Beslut som för några månader sedan var otänkbara dominerar nu den politiska agendan och krigsföringsanalytiker har ersatt epidemiologer som dagligt förekommande i media.

En stor del av min vakna tid ägnas åt det läge vi befinner oss i. Det handlar om möten med politiker, intervjuer med media och möten med branschaktörer. Allt med syfte att få till stånd bättre villkor för de gröna näringarna i den här situationen. Under denna tid värdesätter jag varje timme jag kan tillbringa på gården. För mig är det viktigt att ta tillvara de fina stunder som vårbruket erbjuder. Att arbeta utomhus när naturen vaknar till liv är få förunnat och det är en fantastisk upplevelse. Ta dig tid att stanna traktorn någon minut, gå ut och hör fåglarna och se hur dimman skingras när dagen gryr. Ta dig tid att gå en stund med djuren när de får nytt bete och lyssna på deras ihärdiga tuggande. Stunder som dessa är värdefulla och ger mig mycket kraft.

Verkligheten för oss företagare innebär just nu att vi står inför många stora och utmanande beslut i vår produktion. Både tillgången och priset på insatsmedel är osäker, vilket försvårar planeringen framåt. En sak är säker – vi gör ett viktigt jobb. Ukrainas president Zelenskyj formulerade det klokt när han uppmanade de ukrainska bönderna att odla så mycket som möjligt, eftersom vårsådden är grunden till liv. Det har han helt rätt i.

När jag pratar med medlemmar, är bilden mer mångfacetterad än vanligt. En del ser möjligheter i de höga spannmålspriserna, medan andra mår dåligt på grund av kraftigt pressad ekonomi. LRFs omsorgsgrupper gör ett ovärderligt arbete när livet känns svårt, tveka inte att kontakta dem om du behöver stöd. Det finns ingen skam i att må dåligt. Det är en del av livet som går att hantera och tillsammans gör vi det mycket bättre än ensamma.

Så njut och hämta kraft av våren i den oroliga samtiden som vi lever i. Vi som jobbar inom de gröna näringarna har ett jobb som är få förunnat.

Palle Borgström, LRFs förbundsordförande

LÄS MER: Livsmedelsberedskapen måste upp