Norge importerar 30 000 isländska balar grovfoder

Från Island har 30 000 balar grovfoder sålts till tre norska bondekooperativ, som har gått samman för att hantera foderbristen genom import.

Grovfoder från Island importeras nu till de torkdrabbade bönderna i Norge.
Grovfoder från Island importeras nu till de torkdrabbade bönderna i Norge. FOTO: ISTOCK

Tre norska kooperativ går ihop för att leverera grovfoder från Island till de torkdrabbade bönderna. Det är de tre bondekooperativen Felleskjøpet Agri, Tine och Nortura som gemensamt importerar 30 000 balar grovfoder, från Island till Norge.

God hälsostatus

Islands goda hälsostatus inom lantbruket var avgörande för avtalet, genom att oönskad import från ett land med hög risk för införsel av växt- och djursjukdomar undviks, uppger Trond Fidje, lantbruksdirektör på Felleskjøpet Agri.

– Det är fortsatt halmbärgning, omfördelning av grovfoder och en ökad tilldelning av kraftfoder som är huvudåtgärderna men detta avtal kommer att utgöra ett gott extra bidrag för de hårdast drabbade, säger Trond Fidje, i en skriftlig kommentar.

Bättre skördar

Till skillnad från stora delar av Skandinavien och Baltikum så har Island varit relativt förskonat från både värme och torka. Därför har landet en god andra skörd, efter att tidgare ha fått en god förstaskörd. Efter en utvärdering har det norska livsmedelsverket Mattillsynet kommit fram till att import från Island ska likställas med import från Sverige och Finland, med låg risk.

LÄS OCKSÅ: Estniskt importfoder måste destrueras