Nötproducenter på Gotland får vänta sex månader på slakt

Redan under hösten började slaktkön för nöt på Gotland att bli lång. Men anmälningarna har fortsatt att öka och nu är väntetiden längre än någonsin. – Det gäller att planera, säger Johan Kolmodin, ordföranden för Gotlands nötköttsproducenter.

FOTO: ANN LIND N

I september var köerna till slakt på Gotland ovanligt långa. Den som gjorde en anmälan i september fick vänta till jul innan man fick en slakttid.

Har vuxit till sex månader

Nu har kön vuxit sig ännu längre och kön är nu sex månader lång, det betyder att en slaktanmälan som görs i dag innebär slakt i juni.

– Vi ser jätteallvarligt på det här och vi gör det vi kan för att minska väntetiderna, säger Fredrik Sundblad som är platschef på Gotland slakteri.

Sedan i höstas har man sett en ökad anmälan av djur vilket beror på den torra sommaren som gjort att flera uppfödare har fått foderbrist och vill slakta ut som följd. Ökningen i anmälningar har sedan fortsatt att öka även under vintern.

– Det är ovanligt och så här långa väntetider har vi inte haft tidigare, säger Fredrik Sundblad.

LÄS MER: Rekordlånga köer till slakt

”Gäller att planera”

Johan Kolmodin är nötköttsbonde och ordföranden för Gotlands nötköttsproducenter. Han har inte hört någon som drabbats i större omfattning av köerna även om det innebär att man som producent måste vara ute i god tid och planera väl.

– Det är lång kö så det gäller att planera. Men har du djur anmälda i vecka två så får du lämna i vecka två i princip. Det kan vara att man får vänta två eller tre veckor men det påverkar egentligen inte så mycket. Det är inte så farligt när man har nöt utan värre när man har gris, säger han.

Själv har han ungefär 250 djur och de längsta han behövt vänta är två veckor. För honom har det inte inneburit någon större påverkan på verksamheten.

– Men för de som inte planerar och som kommer på att man måste slakta på en gång kan det bli svårt, säger han.

LÄS MER: Foderbrist efter tuff vallsäsong

Kan bli brist på djur längre fram

Johan Kolmodins uppfattning är att det finns en tendens att man planeringsanmäler djur för säkerhets skull och att man sedan tar bort den när man justerar anmälan.

– Så frågan är om det kommer bli bris på djur längre fram när justeringarna är gjorda, säger han.

Lamm tas in i förtid

De långa väntetiderna på Gotlands slakteri gäller endast nötkreatur och när det gäller övriga djur är man i fas.

– När det gäller lamm tog till och med in i förtid förra veckan, säger Fredrik Sundblad.

LÄS OCKSÅ: Lantbrukare: Sverige är dåligt rustat för kris