Nu kan du köpa solceller på Ikea

Nu drar Ikeas försäljning av solceller igång på den svenska marknaden och enligt ett tidigare uttalande kommer de även att kunna sälja paket som lämpar sig för lantbrukare.

Nu har Ikeas försäljning av solceller dragit i gång.
Nu har Ikeas försäljning av solceller dragit i gång. FOTO: JOHANNA ANDERSSON

Under tisdagen lanserade Ikea sin försäljning av solceller i Sverige. All försäljning sker digitalt och till en början erbjuds produkten bara i Skåne, Göteborgsområdet och Stockholm med omnejd. Men enligt Ikea ska erbjudandet finnas tillgängligt på 95 procent av den svenska marknaden innan årsskiftet.

Svea solar installerar

– Vi har utvärderat över 80 leverantörer av solceller i Sverige och tillsammans med vår utvalda partner Svea Solar har vi paketerat ett helhetserbjudande som gör det möjligt för fler att tryggt ställa om till en mer hållbar vardag, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige. 

Enligt ett tidigare uttalande från Ikeas presschef kommer solcellspaketen även att lämpa sig för många lantbruk.

– Vi har satt ett preliminärt tak på runt 100 paneler, men det finns ingen konkret gräns. Men när det blir mer av projektkaraktär då kan det finnas andra lösningar som är bättre, säger Jakob Holmström, presschef på Ikea. 

Höständringsbudgeten banar väg för Ikea

I förra veckan meddelade dessutom regeringen att man i höständringsbudgeten vill skjuta till ytterligare 500 miljoner kronor i investeringsstöd för solceller under 2019, samt öka investeringsstödet till totalt 835 miljoner under 2020. Ett beslut som sannolikt kommer att gynna Ikeas nya satsning.

– Detta är oerhört positivt och en tydlig signal från politiken om att man vill positionera Sverige som ett föregångsland inom klimatfrågor. För att ytterligare underlätta för våra kunder vill vi att investeringsstödet ersätts med ett Sol-ROT till 2021. Men här och nu är de öronmärkta pengarna ett mycket glädjande besked och en perfekt tajming för våra kunder, säger Jonas Carlehed.

LÄS MER: Ikea ska sälja solceller till lantbrukare