Ny pelletsbrist oroar producenter

Pelletsleverantörer oroar sig för att bristen på pellets kan bli ännu värre än förra året. Redan nu har man börjat begränsa leveransen till sina kunder för att motverka hamstring.

Leverantörer av pellets är oroliga att denna vinter kommer bli ännu värre än 2017-2018 då bristen förra året kom efter nyår medan man i år märker av den redan nu.
Leverantörer av pellets är oroliga att denna vinter kommer bli ännu värre än 2017-2018 då bristen förra året kom efter nyår medan man i år märker av den redan nu. FOTO: MOSTPHOTOS

Den snöiga vintern gjorde att pelletstillverkare fick hålla nere produktionen i brist på råvara under den tidiga våren. Efter att avverkningen stått stilla på flera håll i landet på grund av brandrisk under den torra sommaren oroar sig nu flera producenter och leverantörer av värmepellets att bristen ska upprepas.

Johan Löfqvist levererar pellets till villakunder. Han är rädd att denna vinter kommer bli ännu värre än den förra då bristen förra året kom efter nyår medan man i år märker av den redan nu.

Begränsar leveransen

Scandbio är en av de pelletstillverkare som infört begränsningar i leverans till sina kunder.

– Om någon kund normalt köper fyra pallar säger vi att det är okej med tre, en del vill köpa ännu mer för att försäkra sig om att verkligen ha pellets under vintern, säger vd:n Peter Granborn, till Sveriges Radio Blekinge.

Vill undvika hamstring

Han menar också att lagernivåerna är låga i hela Europa och att de gör vad de kan för att balansera efterfrågan.

– Vi försöker öka produktionen, vi försöker importera, vi begränsar en del leveranser för att sprida dem till så många kunder som möjligt för att det inte ska uppstå bunkring och hamstring, säger han.

LÄS MER: Brist på hyvelspån ger pelletsbrist

LÄS MER: Brist på pellets i stora delar av Europa