Ny seminstation för får öppnar snart

Nu har Sverige fått en ny EU-certifierad seminstation för får. Ett tillskott som enligt grundaren själv kan få stor betydelse för svensk fåravel.

Maycon Vinborg i labbet på den nya seminstationen.
Maycon Vinborg i labbet på den nya seminstationen. FOTO: OVIEX SWEDEN

Det är hos Maycon Vinborg och Emma Jönsson utanför Hörby som stationen nu står redo. Två miljoner kronor kostade investeringen med kapacitet att hålla 40 baggar åt gången.

Med satsningen vill de utveckla både sin egen besättning och svensk fåravel. Enligt Maycon Vinborg ger stationen möjlighet för många att nå stora avelsframsteg i sina besättningar.

– Tekniken gör att fler personer kan få tillgång till riktigt bra avelsmaterial, säger han.

Utan säkerhet

Möjligheten att samla och lagra semin ger en extra trygghet och kan fungera som en försäkring på framtida avelsframsteg i besättningen, menar Maycon Vinborg.

– Det är osäkert att satsa på bra avelsdjur när man inte har någonstans att lagra seminen. Vad som helst kan hända med djur i besättningen och det kan sluta med att man plötsligt står utan bra avelsmaterial, det är en produktion helt utan säkerhet, säger han.

– När jag först startade med fåravel i Sverige fanns det ingen station som kunde ta hand om mina baggar. Och jag ville inte satsa på en bra bagge utan någon form av garanti för att kunna använda avelsmaterialet en tid framåt.

Stort intresse

Det första året kommer doser finnas att köpa från Border Leicester, Texel, Blå Texel, Finull och Dorper. Enligt Maycon Vinborg kan utbudet på raser bli mycket större.

– Det här är en chans att göra stora avelsframsteg för avels- och produktionsdjur. Men det ger också andra möjligheter, som bevarandearbete till exempel. Det finns flera urraser som skulle gynnas av att man samlar och fryser in semin.

Och intresset verkar vara stort, särskilt för de mer ovanliga raserna.

– Jag har fått många förfrågningar gällande Border Leicester, och som det ser ut nu kommer runt 800 tackor att insemineras i år. Border Leicester har bra egenskaper som ger hög heterosiseffekt (avkommans egenskaper blir bättre än föräldrarnas, motsats till inavel, reds anm) hos avkomman när man korsar den med andra raser. Just nu kan vi se resultaten efter att ha korsat den med både Finull och Gotlandsfår. Förhoppningen är att vi ska få bra produktionstackor, säger Maycon Vinborg.

Skottar inbjudna

Inseminering kräver att man vet vad man håller på med, enligt Maycon Vinborg.

– Man måste planera och förbereda tackan i god tid. På den fronten behöver vi sprida mer kunskap, det är delvis därför som jag bjudit in de erfarna fårproducenterna Justin Kirkby och Jimmy Warnock från Skottland och Australien till vår invigning, säger Maycon Vinborg.

Den 12 augusti invigs stationen med öppet hus och seminarier av de ovan nämnda. Men det är fler som intresserar sig för fårföretaget. Affärsmannen och riskkapitalisten Anders Wall, som årligen delar ut stipendier till unga företagare, har investerat i företaget.

– Maycon är en av våra stipendiater. Jag tror på honom som privatperson och jag har goda förutsättningar att stötta honom med den här uppstarten, säger Anders Wall.

Från transport till färdiga doser

Baggen kommer till stationen och kontrolleras av veterinär innan avlastning. Om djuret ser bra ut får den komma in på stationen.

Väl där inne tas blodprover för ytterligare hälsokontroll och baggen får sin profil.

Efter 30 dagars karantän och ytterligare en hälsokontroll startar insamlingen av semin.

Om kvalitén är god och innehåller tillräckligt med celler kommer den att behandlas och frysas in.