Nya EU-ministern vill skära ned på Cap

Med Ann Linde (S) får Sverige en EU-minister som är veteran i Europafrågor och som är väldigt tydlig med att reformera EUs gemensamma jordbrukspolitik, Cap. Att skära ned på EUs budget och på jordbruksstöden är en självklar svensk linje, säger den nyutsedda EU-ministern i en intervju med Land Lantbruk.

– När Sverige gick med i EU så var Cap något av det som vi främst ville ändra. Vi trodde att alla skulle tycka som vi, att vi självklart skulle ta bort den dumma jordbrukspolitiken. Men så tyckte de andra inte det, säger Ann Linde som närmast har arbetat som statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman.

I viss mån tycker hon ändå att Cap har förändrats sedan 1990-talet då Sverige gick med i EU. Redan då arbetade hon på regeringskansliet, bland annat som sakkunnig hos EU- och handelsminister Mats Hellström (S).

Lite i taget

– Man kan ändå säga att lite, lite i taget så har vi lyckats att få jordbrukspolitiken att inte vara lika dominerande. Men fortfarande tycker jag att den är vansinnigt dominerande.

När Ann Linde själv sade några ord om sitt nya ansvarsområde under pressträffen på onsdagen nämnde hon den brittiska folkomröstningen och ett eventuellt EU-utträde, Brexit, som en viktig fråga.

– Det skulle påverka EU och Sverige väldigt mycket.

– Sverige har ju en oerhört stor handel med Storbritannien. Vi har 90 000 svenskar som bor där. Och det skulle förstås drabba de handelsrelationerna.

Även på politikens område skulle "Brexit" bli problematiskt för Sverige. Storbritannien är det land som Sverige kanske har mest gemensamt med i EU, och som vi driver frågor gemensamt med, konstaterar Ann Linde

– Om Storbritannien försvinner, så försvinner vår kanske viktigaste allierade. Faktum är att i de allra flesta frågor så kör vi och Storbritannien samma linje. 

undefined

– Det tycker jag är självklart.

undefined

– Vi klamrar oss inte fast vid någon, vi klarar oss alldeles utmärkt. Men däremot ser vi till att ha stöd av dem som driver samma frågor som vi. Och som ett litet exportland är frågor som rör tullar och marknadstillträde viktiga för oss. Och där har vi samma syn som Storbritannien.

undefined

– Det är det man kan vara orolig för. Att man tar russinen ur kakan. Och då är snart hela Europatanken död, och det vore helt fruktansvärt. Så det kan få väldigt stora konsekvenser av den typen för hela EU.