Nytt samarbete ska utveckla pappersflaskor

Billerud Korsnäs ska tillsammans med ALPLA utveckla pappersflaskor. Målet är en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska.

Billerud Korsnäs ska tillsammans med ALPLA utveckla en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska.
Billerud Korsnäs ska tillsammans med ALPLA utveckla en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska. FOTO: BILLERUD KORSNÄS

BillerudKorsnäs är leverantör av förpackningsmaterial och lösningar i papper och ALPLA tillverkar förpackningslösningar i plast. Tillsammans satsar de nu på att utveckla en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska.

– Frågan är inte ”om”, utan ”hur snart” vi kommer att kunna introducera en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska på marknaden. När vi gör det kommer det att möjliggöra ett betydande skifte i konsumentbeteende globalt, säger Petra Einarsson, vd och koncernchef på Billerud Korsnäs i ett pressmeddelande.

Gemensamt bolag

Utvecklingsarbetet kommer att ske i det danska företaget ecoXpac där Billerud Korsnäs för närvarande är majoritetsägare, men med samarbetet kommer de två företagen att genomföra en transaktion som innebär att de ska äga lika delar.

– Med Billerud Korsnäs har vi hittat en ambitiös partner som skapar ett nytt förpackningsmarknadssegment som erbjuder en kompletterande konsumentupplevelse till våra nuvarande förpackningslösningar. ALPLA bidrar med kapital samt tekniska kunskaper till joint venture-företaget för att påskynda utvecklingen och introduktionen av pappersflaskan på marknaden, säger Günther Lehner, vd på ALPLA.

Kräver godkännande

Transaktionen är villkorad av sedvanliga regulatoriska godkännanden, däribland från relevanta konkurrensmyndigheter. Transaktionen förväntas slutföras under tredje kvartalet 2019.

LÄS MER: Jyri-Pekkas hemliga fossilfria bränsle tar klivet ut ur skuggan

LÄS MER: Finland storsatsar på träfiberforskning