Ödmjukhet vinner i längden
Det behövs en attitydförändring inom skogen. Vi är alla skyldiga att visa att skogsbruket tar ansvar i stort som smått samt att se till att misstagen minimeras, skriver Marit Bohlin.
Det behövs en attitydförändring inom skogen. Vi är alla skyldiga att visa att skogsbruket tar ansvar i stort som smått samt att se till att misstagen minimeras, skriver Marit Bohlin.
Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
När man söker i ordböcker efter betydelsen av ödmjukhet får man följande svar: "Ödmjukhet är en personlig egenskap. En ödmjuk person har en balanserad självuppfattning och är medveten om sina begränsningar."
Varför skriver jag då om detta? Jo, inom skogsbruket, både det småskaliga eller storskaliga, kan man ibland få känslan av att allt är frid och fröjd. Det stämmer inte. Människor är ju människor och alla kan göra fel eller misstag. Det händer överallt i samhället oavsett bransch. Om ett misstag har begåtts så bör det undersökas närmare, varför uppkom det och vad kan vi göra för att det inte ska hända igen.
Det behövs en attitydförändring inom skogen. Vi är alla skyldiga att visa att skogsbruket tar ansvar i stort som smått samt att se till att misstagen minimeras. Det är här kommer ödmjukheten in. Att se sina begränsningar, att erkänna fel, rätta till ett misstag och så vidare. Det kommer att föra oss framåt och göra allt till det bättre.
Ett exempel från verkligheten är körskador. Situationen är pressad för dem som arbetar i skogen så ibland kanske det tas en genväg, men vi har tyvärr inte råd med körskador. Vi måste alla vara ambassadörer och kunna stå för att det har gjorts ett bra jobb.
Så när ödmjukheten är avklarad byter vi i stället ämne till val av trädslag. I vår skogsbruksplan står det på många avdelningar: "Spara löv, området har låg lövandel". Jag har funderat länge på detta och tänkt på vilken lågt hängande frukt detta är när vi pratar naturvård. I många år har lövet röjts bort vid ungskogsröjning och det var ju faktiskt inte så många år sedan det pratades om lövsanering. Nu kan vi spara lövträden och därmed uppnå mycket bättre naturvård på ganska kort tid.
Björk kommer förhoppningsvis också i framtiden att vara en önskad råvara med tanke på de mängder med björk som exporteras från andra sidan Östersjön. Här i vår skog kommer det mycket naturligt föryngrad björk. Det är bara att spara så mycket det går vid kommande röjningar, så kommer vår lövandel att ta ett rejält hopp uppåt. Det är inte bara naturvården som gynnas utan viltet gillar också löv så här finns flera synergier att hämta.
Det går att implementera ödmjukheten även inom detta ämne. Att vara öppen för ständiga förändringar och nya kunskaper. Förändring är det enda vi med säkerhet vet att det kommer och att vara ödmjuk inför den kommer verkligen att leda oss framåt.
Marit Bohlin, jägmästare och blivande skogsägare