Okända dödade 900 slaktsvin med elavbrott

En eller flera okända personer tog sig nattetid i in i ett tyskt svinstall och stängde av strömmen till ventilationen. Morgonen efter var 900 slaktsvin döda.

Den här tyska frilandsekogrisen söder om Berlin har inget med ventilationsattentatet mot svinstallet i Vreden att göra.
Den här tyska frilandsekogrisen söder om Berlin har inget med ventilationsattentatet mot svinstallet i Vreden att göra. FOTO: PER EMGARDSSON

900 slaktsvin dödades i förra veckan av okända personer i ett svinstall i Vreden i västligaste Tyskland. Personerna bröt sig in i stallets maskinrum och stängde av elektriciteten så att ventilationen stannade. Vad den exakta dödsorsaken var framkom inte i artikeln från tyska Top agar.

Skador för en miljon

Skadorna värderas till cirka 1 miljon kronor. Strax före jul inträffade ett liknande fall i Mecklenburg-Vorpommern. Även där bröt sig okända personer in och slog av strömmen så att 400 smågrisar dog.

En tysk veterinärförening ställer sig dock frågande till varför ingen tillsyn av grisarna fanns förrän på morgonen och varför inte en nödgenerator kopplades in.

Kalla på tillsyn

Polisen rubricerar händelsen som ett brott mot såväl djurskyddslagen och "hemfridslagstiftningen" i Tyskland. I Sverige finns ett krav på att svinstallar med mer än ett drygt hundratal djur ska kalla på tillsyn om strömmen bryts.