Ökat tryck på skogliga utbildningar

Inför höstterminen 2020 är det fler som söker SLUs skogliga utbildningar än tidigare. Det märks framför allt på antagningen till det skogliga basåret som ger platsgaranti på Skogsmästarutbildningen i Skinnskatteberg.

En av dem som sökt och kommit in på det skogliga basåret på Stora Segerstads naturbrukscentrum i Värnamo är 20-åriga Tomas Svarvare från Bettna i Sörmland. Han har nu fyra års studier framför sig innan han kan titulera sig Skogsmästare.

– Det känns både spännande och roligt, säger han.

Tomas Svarvare har alltid haft ett stort intresse för jakt och det var i samband med gymnasiestudier på naturbruksgymnasium med inriktning jakt som intresset för skog började spira.

– Från början hade jag hade tänkt bli viltmästare men på senare tid har jag kommit att intressera mig för skogsbruket och tror att skogsmästare passar mig bättre, säger han.

Det är Skogsmästarutbildningens bredd som fångat Tomas Svarvares intresse, att han det sista året kan profilera sig inom många olika inriktningar. Just nu är hans plan att välja viltförvaltningskurser även om det kan komma att ändras.

Vad förväntar du dig av utbildningen?

– En lärorik utbildning som kommer att ge mig bra förutsättningar och framtidsutsikter för mitt yrkesliv. Jag tror att skogen är en väldigt bra bransch att satsa på.

Karin Holmgren, prorektor och professor på SLU ser en ökande trend av antalet sökande till de skogliga basåren i Värnamo och Uppsala.

– Vi har många fler reserver än tidigare. I första antagningsomgången gör vi ett överintag eftersom det brukar falla ifrån studenter, berättar hon.

Skogsmästarprogrammet har inför 2020 ökat sina platser från 50 till 60. Vid första antagningen har 60 antagits. För Jägmästarprogrammet ligger 90 platser fast och i år har 93 antagits då några alltid brukar falla ifrån inför den andra antagningsomgången.

– Det är en försiktig uppåtgående trend för båda utbildningarna, säger Karin Holmgren. Men vi skulle gärna se fler sökande till Jägmästarutbildningen.

SLU gör nu en särskild satsning för att rekrytera kvinnor till den mansdominerade skogsbranschen. Bland annat genom skogskurs på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.

LÄS MER: Viltmästaren: ”För 20 år sedan var man bara jägare”