debatt 8 mars Vem kan bli framtidens lantbrukare? Regeringen behöver tillsätta en utredning som ska ta fram skarpa förslag för att underlätta för nästa generations bönder att ta över och driva lantbruk, anser Leif Walterum.
krönikor 4 mars En utmaning att vara en minoritet Möjligheten att påverka sin egen situation utan att flytta eller byta yrke är svår.
debatt 3 mars Låt dryckerna dra igång Sverige efter pandemin Sveriges spännande och unika drycker skulle kunna vara det tillväxtlokomotiv som lockar turisterna tillbaka till efter pandemin, skriver en lång rad företrädare för dryckesbranschen.
ledare 3 mars Positivt för hela landet när mjölken går bra Antalet mjölkkor ökar i Sverige, vilket är bra för hela landet. Mjölken är nämligen något av en motor för hela landsbygden, skriver Lena Johansson.
krönikor 27 februari Låt inte elcykeln bli nästa snöskoter Lagen är luddig och gör det svårt för markägare att komma åt skoterkörning.
krönikor 26 februari Bingo lite varstans Spannmålsexperten Björn Folkesson spår stigande priser på både soja, raps och fodervete.
debatt 24 februari Tröttsamt försvara modern mjölkproduktion Varför ska alla som inte är insatta i modern, svensk mjölkproduktion ha så mycket synpunkter på den? Det undrar mjölkbonden Per Andersson.
ledare 24 februari Argumentera för din sak utan hat och hot Vad är det som har hänt med debattklimatet. Varför måste vi hota och hata dem som tycker annorlunda än vi själva, undrar Lena Johansson.
debatt 23 februari En revolution för småskaliga livsmedel En gemensam digital plattform skulle kunna vara ett sätt öka försäljningen av småskaligt producerade livsmedel, skriver debattören.
krönikor 22 februari ”Kommer svenska växtodlare att så rekordareal av vårraps?" Raps är just nu det stora underverket, skriver spannmålsexperten Björn Folkesson i veckans krönika.
krönikor 19 februari Alla behöver bidra till att bygga bygden Vad händer med småbruket när det är dags för nästa generation?
ledare 17 februari Färre och större företag gör Sverige mer sårbart Utbrottet av fågelinfluensa hos en stor äggproducent visar hur sårbar den svenska livsmedelsproduktionen är om allt koncentreras till några få, stora enheter, skriver Lena Johansson.
krönikor 11 februari Den kalla vintern bromsar in tempot och kyler av bönderna Spannmålsexperten Björn Folkesson om läget på råvarumarknaden.
krönikor 11 februari Bonden kan ställa om - är marknaden redo? Svenskt jordbruk har potential att bli klimatneutralt.
ledare 10 februari Lyft för lokalt när vi söker trygghet i krisen Du är vad du äter, brukar det ju heta. Men även landsbygden, livsmedelssystemet, naturen och vår miljö blir vad vi äter, skriver Lena Johansson.
debatt 10 februari Kameraövervakning – symbolfråga eller ökad kontroll? Missförhållanden ska inte förekomma i slakten, men vi behöver fokusera på att lösa problemen och inte på populistiskt quick-fix som funkar uselt i praktiken, skriver Hans Agné, Svenska köttföretagen.
debatt 9 februari Bygg inte fängelset på åkermark Kriminalvården ska arbeta för att Sveriges och de globala miljömålen ska uppfyllas. Det rimmar illa med att man nu vill bygga ett fängelse på åkermark, anser Fängelsefritt Trelleborg.
debatt 8 februari Hästnäringen behöver moderna skatteregler Det är dags för en genomgripande översyn av den skattelagstiftning som berör hästnäringen. Och den måste ha hästen och dess brukare i fokus, skriver Per Åsling (C).
krönikor 5 februari Alla förtjänar en andra chans Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen, menar att man inte ska döma människor för hårt.
debatt 3 februari Dags att skrota arvet efter Astrid Lindgren Ingen vill ha ett förbud mot sommarbete för nötkreatur. Vad vi som verkat för en förändring vill åstadkomma är att bryta dödläget, och ge mjölkbönder större möjlighet att påverka sin situation, skriver Pelle Karlander.
debatt 3 februari Nya strandskyddet – hot eller möjlighet för landsbygden? Vid första anblicken ser strandskyddsutredningens förslag ut att gynna mindre landsbygdskommuner. Men sedan kommer kallduschen, en avsevärd försämring jämfört med dagens situation och tvärtemot politikernas ambitioner, hävdar debattören.
ledare 3 februari Politiker, lyssna på dem som bor i vargland I en liten del av Gävleborg finns omkring 170 vargar och människorna där tvingas leva med varg i trädgårdar och på skolgårdar. Politikerna måste ta hänsyn även till människorna i vargland, skriver Lena Johansson.
debatt 1 februari Kontrollen av Kravs regler fungerar På vår hemsida finns information om de gårdar som förekom i SVTs Uppdrag granskning. Endast en halv procent av Krav-certifierade djurgårdar har fått ett föreläggande från länsstyrelsen och ingen aktiv Krav-gård har djurförbud, skriver VD Anita Falkenek.
debatt 1 februari "Uppgifterna i Uppdrag granskning är inte fel" Varken de uppgifter som en djurägare eller Kravs VD för fram i Land Lantbruk stämmer. Det hävdar redaktionen för SVTs Uppdrag granskning, och ger sin bild av historierna.
krönikor 30 januari Folkesson: ”Påminn er om vilka casinobönder ni blivit” Viktigt att hålla sig uppdaterad och följa med i prisutvecklingen.
debatt 30 januari Krångla inte till gårdsförsäljningen Direktiven för utredningen om gårdsförsäljning av alkohol är problemorienterade och begränsningar verkar vara viktiga. Men svenska vinodlare vill inte att utredningen krånglas till.
krönikor 29 januari Vad är en god förebild? "Förmågan att ha mod att ta itu med svåra situationer är något jag imponeras av".
ledare 27 januari Vad väntar landsbygdens nyinflyttade? Hur går det för den som flyttar ut på landet och kanske vill starta företag där? Politiker som lockat nya innevånare till landsbygden är inte alltid lika positiva till utvecklingen av den, skriver Lena Johansson.
krönikor 23 januari ”Det känns som om någon försöker ta ifrån mig min yrkesstolthet” I ladugården hittar jag tillbaka till stoltheten, lyckan och drivkraften.
debatt 21 januari Stoppa häxjakten på svenska bönder Ingen annan bransch blir lika ifrågasatt som jordbruket. Men för att jordbruket även i fortsättningen ska kunna vara en tillgång för Sverige behöver den pågående häxjakten upphöra, skriver Johannes Thernström.