ledare 18 maj Framtidstro underlättar generationsskiften Om unga ska våga belåna sig högt över öronen för att ens kunna börja driva lantbruksverksamhet måste spelreglerna vara långsiktiga och tillförlitliga, skriver Ester Hertegård.
krönikor 16 maj Fler får upp ögonen för våra näringar Vi står inför en av LRFs högtidsstunder, nämligen riksförbundsstämman – hjärtat i medlemsdemokratin, skriver Palle Borgström.
debatt 13 maj Landsbygdens kvinnor förtjänar bättre Kvinnor och familjer på landsbygden ska ha möjlighet att leva och förverkliga sina drömmar. Det är dags för en ny regering som ser och lyssnar till verklighetens kvinnor, skriver Kristdemokratiska kvinnoförbundet.
ledare 11 maj Vem ska betala för vargen? Ska vi ha varg i Sverige måste staten och skattebetalarna ta ett större ansvar. inte bara ekonomiskt utan även byråkratin kring djurhållningen måste förenklas, skriver Lena Johansson.
krönikor 9 maj Det finns i dag många hjältar i Ukraina Det finns all anledning att lyfta fram de medarbetare och chefer som går till sina arbeten varje dag, skriver Peter Normark, VD, Macklean.
ledare 4 maj Nu ska Sveriges beredskap stärkas Den svenska livsmedelsberedskapen ska stärkas, men medan Finland har lager för både livsmedel och energi har vi helt avskaffat det och får börja om från början, skriver Lena Johansson.
debatt 4 maj M och V stoppar landsbygdens frihetsreform Moderaterna och övriga partier som röstar emot förslaget till lättnader i strandskyddet sätter taktik före landsbygdens bästa, anser Niels Paarup-Petersen (C).
debatt 3 maj Jordbruket behövs för att stärka Sverige Ett konkurrenskraftigt svenskt jordbruk är viktigt ur många aspekter. Ytterst handlar det om vår beredskap, skriver landsbygdsministern tillsammans med två socialdemokratiska riksdagsledamöter.
krönikor 2 maj Pandemin förde forskarna till skolan Att ha studerat en eftergymnasial utbildning under en pandemi har minst sagt varit speciellt, skriver Emma Sjölander, blivande agrotekniker.
debatt 2 maj Ge bidrag till solceller i stället för att kompensera höga elpriser Elkonsumenterna får kompensation för marknadens höga priser i november förr året. Vore det inte bättre att styra dessa bidrag till nya solcellsinstallationer, undrar Lars Hylander.
debatt 30 april Vi behöver en ökad krisberedskap Sverige måste ha en högre försörjningsförmåga vad gäller jordbruks- och livsmedelsproduktion. Den inhemska produktionen, arbetstillfällen och rimliga priser måste säkras, skriver Sverigedemokraterna.
debatt 28 april Förlustföretag överlever inte – jordbruk är inget undantag Sverige behöver en livsmedelsberedskap och långsiktiga åtgärder för att säkerställa odling, djurhållning samt försörjning av växtnäring och drivmedel. Kortsiktiga och tillfälliga åtgärder fungerar inte, skriver Sveriges mjölkbönder tillsammans med Småföretagarnas riksförbund.
ledare 27 april Hög tid att tvätta bort kons dåliga rykte Även om debatten om kon som klimatbov nyanserats lite under senare år, är kon ännu långt ifrån rentvådd, skriver Lena Johansson.
krönikor 26 april Varför får inte maten kosta? Vore det inte bättre att stötta svenskt lantbruk genom att fortsatt köpa produkter därifrån, skriver Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen.
debatt 25 april Producera mat och bioenergi på nedlagd jordbruksmark Huvuddelen av åkermarken som har lagts ner efter andra världskriget har varit små svårbrukade skiften som krävt alltför mycket arbete i relation till intäkterna. Men vår livsmedelsberedskap skulle förbättras om slutavverkade granåkrar återuppodlades, skriver Karl-Ivar Kumm.
ledare 20 april Lärare utbildas till att vara emot köttätande Lärarstudenter ska utbildas i kritisk djurpedagogik. Är det verkligen rimligt att våra skattepengar används för forskning som har som mål att stoppa all djurhållning och köttproduktion, undrar Lena Johansson.
debatt 20 april Ett gyllene tillfälle att ställa om jordbruket En ökad inhemsk produktion av livsmedel utan import av dyra insatsvaror skulle öka vår självförsörjningsgrad och minska vår sårbarhet, skriver företrädare för Klimatriksdagens jordbruksutskott.
debatt 19 april Regeringens strandskyddsförslag löser inte problemen Regeringens förslag om lättnader i strandskyddet förlänger snare problemen än löser dem. Sverigedemokraterna röstar därför mot propositionen.
krönikor 18 april Njut av det våren erbjuder En stor del av min vakna tid ägnas åt det läge vi befinner oss i. Det handlar om möten med politiker, intervjuer med media och möten med branschaktörer. Under denna tid värdesätter jag varje timme jag kan tillbringa på gården, skriver Palle Bortström.
ledare 12 april Vi är alla förlorare om matproduktionen minskar Det finns inga tecken på livsmedelsbrist sa landsbygdsministern nyligen. Men om svenskt lantbruk minskar är det inte bara bristen på mat som oroar.
krönikor 11 april Mediebilden av bonden överraskar Jämställdhetsakademin har låtit göra en undersökning av mediebilden av lantbrukaren ur ett jämställdhetsperspektiv. Resultatet blev inte riktigt som de väntat sig, skriver Anna Iwarsson, samordnare vid Jämställdhetsakademin.
debatt 9 april Ska mat verkligen ställas mot klimat? Det är inte rimligt att svenska myndigheter och institutioner baserar sina kostråd på data som saknar verklighetsförankring, anser Börje Berntsson.
ledare 6 april EU har inte råd att låta bördig jord ligga i träda Vad resultatet av EUs uppluckring av reglerna för till exempel träda blir återstår att se. Kanske är det ett uppvaknande som ger en mer långsiktig förändring. Man kan alltid hoppas, skriver Ester Hertegård.
debatt 1 april Priset på svenskt kött kommer att höjas Branschen tar ansvar i kostnadskrisen, men det behövs också en mycket mer aktiv politik då situationen är långt över vad enbart marknaden kan lösa, skriver Hans Agné i sitt debattsvar.
krönikor 30 mars När verkligheten åter gjorde sig påmind Samtidigt som dagens ukrainska lantbrukare blivit symboler för ett folk som kämpar för sin självständighet och för sina liv har fler fått upp ögonen för lantbrukets betydelse också här hemma, skriver Lars Anders Johansson.
ledare 30 mars Ett monument över myndighetens makt När Trafikverket inte kom överens med markägaren om vad som skulle hände med ladan som stod i vägen för cykelbanan, valde man att klyva den mitt itu. Nu står den där som ett monument över myndighetens omedgörlighet.
debatt 29 mars Älvräddarnas attityd är som en klapp på huvudet EUs vattendirektiv är en bra grund för medlemsländerna att värna sina vatten. Det är en demokratisk process som inte ska forceras, föregås eller försummas. Det är inte förenligt med ett rättssäkert samhälle, skriver Lars Holm.
krönikor 29 mars Vi måste ha en livsmedelskedja som håller i kris Att inte ha en stark, motståndskraftig livsmedelskedja är som att spela rysk roulett, skriver Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen.
ledare 23 mars Det vi inte sår kan vi inte heller skörda Det blir inga fler krisstöd till lantbruket i vår, säger landsbygdsministern. Men det som inte sås i fredstid kan vi inte heller äta om det blir kris senare.
krönikor 22 mars Livsmedelsberedskapen måste upp Nu är det hög tid för regeringen att stå upp för svensk mat- och energiproduktion. Det vi som land gör nu kommer att påverka oss för lång tid framöver, skriver Palle Borgström.