"Oppfinnar-Jocke var min idol när jag var liten"

Idén om sprutsensorn föddes när Axel Lagerfelt själv satt och sprutade sina åkrar på Tolefors gård utanför Linköping. Nu är hans idé vinnare av Teknikutmaningen 2021.

Axel Lagerfelt vinner Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen 2021.
Axel Lagerfelt vinner Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen 2021. FOTO: REBECCA JOHANSSON

– Det känns kul, väldigt omvälvande! Det här var inte det jag trodde när jag skickade in idén. Det känns lite konstigt att det är en idé som prisas. Jag läste att vissa har lagt ner 100 timmar på sina bidrag så jag känner mig väldigt ödmjuk inför det, säger vinnaren Axel Lagerfelt när Land Lantbruk besöker honom på gården utanför Linköping.

Idén kom ute på åkern

Sprutsensorn kom till som idé när Axel själv satt och sprutade åkrarna runt Tolefors gård. Han är utbildad teknikagronom och har länge funderat på förhållandet mellan sprutduschen och vinden. Han har i försök med några kollegor efter utbildningen på SLU i Ultuna tittat på skillnaden som blev när duschen rörde sig framåt, jämfört med när duschen sprutade statiskt nedåt och underlaget var det som rörde sig.

– Det var en skillnad. När sprutduschen rörde sig framåt reagerade den med vinden och det här är något som har hängt med mig sedan dess.

Hoppas någon vill utveckla den

Funderingarna har lett fram till idén om sprutsensorn. Efter vinsten i Teknikutmaningen hoppas Axel på att något företag nappar på hans idé och kan göra verklighet av den.

– Det är två saker som fattas i dag. Tid och kompetens. Jag behöver hjälp att sy ihop allt. Det är väl svårt att hitta något svenskt företag som håller på med sprutor, den enklaste vägen är nog via en sprutfirma eller annan bransch, säger han.

– Jag kommer nog låta det här ligga och gro nu och se om något händer.

Fler idéer

Förutom sprutsensorn så har Axel en hel del andra färdiga uppfinningar och idéer. Bland annat har han byggt en frontspridare till sin Biodrill. Tack vare flera stegar har den en arbetsbredd på 12 meter. Frontspridaren gör att det går att så in vallfrö och harva ner dem samtidigt. Han har också med hjälp av en konstnär byggt ett eget solur som står på gårdsplan. En annan idé han har men inte förverkligat än är ett drönarsystem som kan hitta tofsvipornas bon och varna för dem.

– Tanken är då att man kan flyga över fältet med drönaren som registrerar deras bon. Sen ska det gå att använda samma Ipad i traktorn som på drönaren, så att den varnar var bona är någonstans.

Teknikagronom i grunden

Axel har en bakgrund som teknikagronom men intresset för att uppfinna går längre tillbaka än studietiden i Uppsala och många av hans idéer handlar om att ta mer hänsyn till omgivning och miljö.

– Det har nog bara blivit så. Det går mycket hand i hand med det vi gör. Sporren är att det är roligt. När jag var liten hade jag Oppfinnar-Jocke som idol. De flesta hade Tarzan som idol men inte jag. Jag ville bli Oppfinnar-Jocke, säger han och skrattar.

LÄS MER: Läs mer om Axel Lagerfelts bidrag här!

LÄS MER: Läs om alla bidragen i årets Teknikutmaning