Vegomässan om kravet på ansvar: ”Orimligt och absurt”

"Beklagligt, felaktigt och orättvist" så beskriver Djurrättsalliansen matvarujättarna Ica och Axfoods avståndstagande från Vegomässan.

FOTO: JOHANNES ERLANDSSON

Efter att det framkommit uppgifter i GP om att volontärer på Vegomässan riktat grova mordhot mot enskilda lantbrukare har först Ica och senare Axfood avstyrt sin medverkan på mässan.

Mässans arrangörer, Djurrättsalliansen, anser sig inte ansvariga för vad evenemangets volontärer gör på sin fritid. I ett mejl till Land Lantbruk beklagar de att de kopplas samman med aktiviteter som ett fåtal av deras volontärer ägnat sig åt under sin lediga tid.

”Orimligt och absurt”

"Vi anser att det är beklagligt, felaktigt och orättvist att vi får stå till svars för eller sammankopplas med handlingar vi tar avstånd ifrån och som vi inte ligger bakom. Det är orimligt och absurt att vi krävs ha kontroll över vad enskilda personer som gratis ställer upp som volontärer för en dag gör på all sin övriga tid." skriver Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson.

Samtidigt framhåller mässarrangören att - hade vetskapen funnits - hade personerna som inte står för icke-våldsprincipen inte välkomnats som volontärer.

Emot våld

”Hade vi haft kännedom om att enskilda personer inte står upp för icke-våldsprincipen hade de givetvis inte varit välkomna som volontärer, men detta är inget vi har haft kännedom om.”

”All vår verksamhet bedrivs genom icke-våld, det är en av våra mest grundläggande värderingar. Vi har givetvis ett ansvar att se till att våra riktlinjer, regler och värderingar följs inom all vår verksamhet och det är viktigt att poängtera att det som vi nu får stå till svars för är handlingar som inte har skett inom eller har något med vår verksamhet att göra och det är handlingar vi tar avstånd ifrån.” skriver Malin Gustafsson.

LÄS MER: Ica hoppar av Vegomässn 2019