Österrikes bönder får 630 miljoner i krisstöd

Österrikes regering har beslutat om ett krisstöd på 630 miljoner till torkdrabbade lantbrukare och till skogsbruket.

I Österrike har framför allt vallskörden minskat drastiskt på grund av det extremt torra vädret. På vissa håll är den så låg som 60 procent av den normala skörden.
I Österrike har framför allt vallskörden minskat drastiskt på grund av det extremt torra vädret. På vissa håll är den så låg som 60 procent av den normala skörden. FOTO: MOSTPHOTOS

I Österrike har framför allt vallskörden minskat drastiskt på grund av det extremt torra vädret. På vissa håll är den så låg som 60 procent av den normala skörden, rapporterar tidningen ATL. I augusti kom slutligen regn men då i form av hagel på många håll. Totalt uppskattas lantbruket förlora drygt tre miljarder kronor.

Krispaket på 60 miljoner euro

Österrikes regering presenterade tillsammans med landets bondeförbund ett krispaket till lant- och skogsbruket på 60 miljoner euro, vilket motsvarar 633 miljoner kronor.

– Vi har ett speciellt ansvar för våra lantbruksföretag. Därför var det viktigt för oss att kunna hjälpa snabbt och obyråkratiskt. Vårt paket innehåller direkta åtgärder, men även långsiktiga åtgärder inför framtiden, säger Österrikes lantbruksminister Elisabeth Köstinger, enligt Bauern-Zeitung.

40 miljoner till djurbönder och skogsägare

20 miljoner euro av stödpaketet kommer att gå till djurbönderna som drabbats hårt av foderbrist.

Även skogsägare kommer att tilldelas 20 miljoner euro då många haft stora problem med barkborreangrepp.

Öronmärkta till blandskog

De 20 miljonerna är öronmärkta för att gå till plantering av blandskog, då denna anses klara följderna av klimatförändringarna bättre, rapporterar ATL.

LÄS MER: Så stödjer regeringarna de torkdrabbade lantbrukarna