Överskott på ekologiska ägg i Danmark

Överskottet på danska ekoägg är så stort att packerierna uppmanat några av producenterna att tillfälligt lägga om sin produktion.

Nästan en tredjedel av de ägg som säljs i Danmark är ekologiska.
Nästan en tredjedel av de ägg som säljs i Danmark är ekologiska.

Försäljningen av ekologiska ägg har enligt Landbrugsavisen inte hängt med produktionsökningen. 2018 steg produktionen av ekologiska ägg i Danmark med 13,7 procent men försäljningen steg endast med 4,5 procent.

En av tre väljer eko

"Man trodde att fler skulle köpa ekologiska ägg nu när buräggen i stort sett försvann. Men det är stabilt, cirka två av tre konsumenter väljer det som är billigast, säger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef for Danske Æg, till Landbrugsavisen.

Störst i EU

Danmark är det land i Europa där konsumenterna i störst utsträckning väljer ekologiska ägg. Det senaste året har ekoäggen stått för 29,7 procent av äggen i detaljhandeln.

Men branschen hade förväntat sig ännu större marknadsandel efter att handeln slutade köpa in ägg från burhöns. Därför har packerierna ingått avtal med fler ekoproducenter än vad man nu kan sälja äggen från.

Tillfällig omställning

Ekonomin är den främsta orsaken till att packerierna nu ber några producenter att ställa om produktionen under en period. De får mindre betalt för äggen sedan de ställt om, men å andra sidan slipper de ökade kostnader som det medför att producera ekologiskt.

En konsekvens av överskottet är också att man börjat slakta ekohönsen tidigare, redan efter att de värpt i 72 dagar i stället för efter 76-80 dagar.

LÄS MER: Färre köper Kravmärkta ägg