”Planteringen är basen i gemenskapen”

Äga skog tillsammans med någon annan kan vara knepigt. Men hur är det att äga skog tillsammans med 36 släktingar? I Lantbrukspoddens senaste avsnitt ger Helena Ekholm tips och råd om hur du kan samäga skog.

Helena Ekholm, ordförande i Björkvretens egendom, en skogsfastighet på 500 hektar.
Helena Ekholm, ordförande i Björkvretens egendom, en skogsfastighet på 500 hektar. FOTO: MARI NÄLSÉN

Lantbrukspodden träffar Helena Ekholm på plats i Ramsberg i Lindesbergs kommun. Hon är ordförande i Björkvretens egendom, en skogsfastighet på 500 hektar som varit i släktens ägo i över 200 år.

Vald styrelse

I podden berättar hon om deras samägande och hur de får allt att fungera. De har bland annat en vald styrelse som sammanträder några gånger om året men att det är under årsstämman som beslut röstas igenom om avverkningar och övrig skötsel. Delägarna har både rättigheter och skyldigheter.

Tar in hjälp

Björkvretens egendom lejer bort mycket av skogsskötseln, men Helena Ekholm tipsar om att det blir bättre sammanhållning om man ordnar trevligheter ihop men också arbetar tillsammans.

– Vi försöker plantera själva. Det är en bas i gemenskapen. Man kommer närmare varandra när man planterar, pratar, skrattar och svettas ihop, säger hon.