"Plocka blåbär är lönsammast"

Hjortron ger överlägset bäst betalt, men att plocka blåbär lönar sig ändå bäst. Det säger Catarina Lundberg på Norrskensbär, en av landets största bäruppköpare.

Vilka bär lönar det sig egentligen mest att plocka? Fick man bättre betalt förr? Och finns det överhuvudtaget några svenskar som plockar bär kommersiellt längre? Vi ställde dessa, och andra, frågor till några av landets största bäruppköpare.

Norrskensbär i Västerbotten är en av de bäruppköpare i Sverige som både köper bären och anlitar arbetskraft för bärplockningen.

Hjortron har alltid betalats överlägset bäst, men det är blåbär som ger klart störst inkomster för den som plockar bären, säger Catarina Lundberg, en av två delägare till Norrskensbär.

Men hur är det egentligen, fick bärplockaren bättre betalt för bären förr?

– När jag plockade för tjugo år sedan, minst, så fick man runt 7-8 kronor litern för blåbär om jag inte minns fel. I dag får man i storleksordningen 15 kronor litern, säger Catarina Lundberg.

Någon statistik över hur mycket bärplockarna fått betalt för bären genom åren verkar inte finnas. Dessutom varierar bärpriserna ofta över åren, till stor del beroende på skördarna.

– 2010 var ett rekordår. Då kunde plockarna få runt 15 kronor kilot för blåbär, medan 2009 var ett dåligt år då lingon och blåbär låg runt 10 kronor kilot, säger Tord Pettersson, utredare på LO som jobbat en hel del med frågor kring bärplockarnas arbetsvillkor.

I år verkar priserna för hjortron (som betalas högst) ligga i spannet 75-110 kronor kilot, tror Catarina Lundberg. Hos DPR i Lappland AB, en annan av landets större bäruppköpare, kommer man betala runt 90 kronor kilot för hjortron i år enligt vd:n Dennis Westerlund.

Hur mycket blåbär eller lingon orkar man plocka varje dag?

En normal dag ett ganska genomsnittligt bärår så ska en rutinerad bärplockare kunna skrapa ihop bortåt 100 kio om dagen, menar Catarina Lundberg. Utan problem 40 kilo om dagen, säger Dennis Westerlund.

undefined