Polen vidtar krisåtgärder mot spridningen av svinpest

På tisdagen rapporterade polska myndigheter om ytterligare nio konstaterade fall av afrikansk svinpest bland vildsvin några mil från gränsen till Tyskland.

Nu har afrikansk svinpest hittats bland ett 20-tal döda vildsvin i västra Polen. Kadaver har anträffats så nära som 40 kilometer från gränsen till Tyskland.
Nu har afrikansk svinpest hittats bland ett 20-tal döda vildsvin i västra Polen. Kadaver har anträffats så nära som 40 kilometer från gränsen till Tyskland. FOTO: LRF

Det var i början av november som det konstaterades att afrikanska svinpesten hade gjort en lång förflyttning på cirka 300 kilometer till de västra delarna av Polen, cirka 85 kilometer från tyska gränsen. Ett vildsvin som dött i en trafikolyckas konstaterades bärare av smittan.

Nu visar det sig att sjukdomen har hunnit smitta fler vildsvin i området. I tisdags offentliggjorde polska myndigheter att nio nya utbrott hade upptäckts och nu bara 40 kilometer från gränsen i närheten av byarna Nowgrod Bobrzanski och Zielona Góra.

Kadaver vid vägkanterna

Totalt har det nu anträffats infekterade kadaver på 21 platser i västra Polen varav 20 i Lubusz-provinsen. Kadavren har i huvudsak hittats liggande vid vägkanter, skriver Pig Progress.

En krisorganisation har bildats som omedelbart utfärdade ett förbud mot att vistas i skogarna runt Zielona Góra. Tidningen Gazeta Lubuska har rapporterat att det redan har satts upp ett 40 kilometer långt stängsel mellan provinserna Lubusz och Stor-Polen.

Polen har satt in krisåtgärder för att försöka stoppa fortsatt spridning av afrikansk svinpest i västra delarna av landet.
Polen har satt in krisåtgärder för att försöka stoppa fortsatt spridning av afrikansk svinpest i västra delarna av landet. FOTO: TADEUSZ RAWA

Kom in i Polen österifrån

Afrikansk svinpest har funnits i Polen sedan 2014 men då i östra delarna närmast gränserna mot Litauen och Vitryssland dit den förflyttades av vildsvin. Sedan sjukdomen kom till landet har det rapporterats 237 fall när tamgrisbesättningar drabbats.