Polen vill legalisera lantbrukares destillerier

Polen planerar att införa lagar som gör det tillåtet för lantbrukare att producera alkoholhaltiga drycker.

FOTO: MOSTPHOTOS

Polens jordbruks- och lantbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski, avslöjade nyligen sina planer att tillåta lokala lantbruk att producera traditionella alkoholhaltiga drycker.

Vill legalisera

Enligt Agra Europe planerar hans ministerium att föreslå lagar som ökar den lokala spritproduktionen av traditionell alkohol, exempelvis Slivovitz, som baseras på plommon.

– Vi kommer snart att föreslå relevata lösningar för att legalisera produktionen av sådan alkohol, som kan bli ett viktigt element i Polens regionala politik, säger han till nyhetssajten Agropolska citerad av Agra Europe.

Avser dyrare nischprodukter

Frågan om hur han tror att förändringen påverkar den polska alkoholkonsumtionen, svarade han att det stöder produktionen av dyrare nischprodukter.

– Det finns billigare variantera av alkohol som borde elimineras frn marknaden, exempelvis produkter som ger sken av att vara öl, men inte är det, och som drar alla möjliga skattefördelar, även om de ingår i exponeringen av unga människor för alkohol, säger han.

I förslaget ingår förenklad administration och registrering för mindre företag som producerar upp till 10 000 liter alkohol per år.

LÄS OCKSÅ: Deras sprit är guld värd

LÄS OCKSÅ: Gårdförsäljning ger Sverige en bättre alkoholpolitik