Polisen: ”Aktivismen har absolut ökat”

Även polisen i Dalarna har märkt av en ökad närvaro av djurrättsaktivisterna. Det bekräftar Stefan Dangardt, kommissarie i polisregion Bergslagen.

Det sista året har det dykt upp fler fall, så aktivismen har absolut ökat, enligt Stefan Dangardt, kommissarie i polisregion Bergslagen.
Det sista året har det dykt upp fler fall, så aktivismen har absolut ökat, enligt Stefan Dangardt, kommissarie i polisregion Bergslagen. FOTO: JÖRGEN WESTLIN/POLISEN

Det senaste året har polisen i Dalarna märkt av en större närvaro av aktivister, bland annat nämner kommissarie Stefan Dangardt flera djurproducenter som blivit utsatta, och nu senast de två manifestationerna utanför slakteriet Ickholmen.

– Det senaste året har det dykt upp fler fall, så aktivismen har absolut ökat, även om det är på en låg nivå, säger Stefan Dangardt.

Hotbilden är konkret

Han tillägger dock att man inte ska underskatta hotbilden som finns.

– De här topparna inom organisationerna är förhärdade människor med våldskapital, och de drar sig inte för att använda grovt våld, mordbrand och liknande. Man ska inte förledas att tro att det bara är förvirrade tonåringar som sysslar med det här, även om det förstås finns sådana också.

Viktigt att hålla låg profil

När det kommer personer som tänker utföra demonstrationer eller manifestationer är det viktigt att man håller sig lugn, säger Stefan Dangardt.

– Man ska hålla sig på sin mark eller tomt, kanske markera att man sett dem, men i övrigt hålla en låg profil. Att prata med dem tror jag är lönlöst tyvärr.

Men om de kliver in på ens mark ska man ringa polisen på en gång, påpekar Dangardt.

– Så länge de befinner sig utanför tomtgränsen ska man inte göra någonting.

LÄS MER: Djurrättsaktivister på offensiven mot grisbranschen (LRF Premium)

LÄS MER: Mordbrand hos minkuppfödare i Halland