Polisens misstänker fler anlagda Sala-bränder

Räddningstjänsten börjar nu få kontroll över bränderna kring Sala. Polisens misstänker att fler bränder har varit anlagda.

Polisen blockerar vägen under en av de senaste skogsbränderna utanför Sala.
Polisen blockerar vägen under en av de senaste skogsbränderna utanför Sala. FOTO: IBL

Tidigare i veckan framkom det att polisen har gripit en kvinna som är skäligen misstänkt för en av bränderna i trakterna runt Sala, den i Broddbo. Misstanken gäller grov mordbrand. Nu misstänker polisen även att två bränder som startade under torsdagen, i Nässelbo respektive Ramnäs, också är anlagda.

– Det finns omständigheter som gör att vi inte kan utesluta att de är anlagda och vad det är för slags omständigheter kan jag inte gå in på av utredningstekniska skäl, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till Sydsvenskan.

Brandhundar markerade

Enligt SVT Nyheter Västmanland består misstankarna bland annat i att så kallade "brandhärdshundar" har markerat vid bränderna, vilket skulle kunna tyda på förekomst av exempelvis tändvätska eller bensin.

LÄS OCKSÅ: Branden närmar sig Rörbo Lantbruk

Häktningsbeslut på lördag

De nya misstankarna om anlagda bränder är just nu inte relaterade till de specifika misstankarna mot kvinnan avseende branden i Broddbo, uppger polisen. Beslut om eventuell fortsatt häktning av kvinnan kommer att fattas på lördag.

Flesta bränderna nedkämpade

Enligt SVT Nyheter är nu alla bränder i Sala-trakten under kontroll. Både branden i Nässelbo norr om Sala och Ramnäs, sydväst om Sala, har kunnat bekämpas. Även i de större bränderna i Rörbo och Helgonmossen har räddningsarbetet givit bra resultat.

LÄS OCKSÅ: Släckningsarbete i Salabranden hela dagen

Ingen prognos för Broddbo

Även branden i Broddbo är under kontroll. Någon prognos för den branden finns just nu inte, utan räddningspersonal arbetar ihop med hemvärnet och försvaret för att bekämpa branden. Avtagande vindar under dagen gör att utsikterna för bekämpningsarbetet är goda.

LÄS OCKSÅ: Sala-branden: Flera gårdar har evakuerats

200 brunna hektar

Enligt TT uppgår områdena som har brunnit till 200 hektar där den största branden har varit den i Rörbo. Flera av de evakuerade har nu kunnat återvända hem och under fredagen fattas beslut om de som är fortsatt evakuerade ska få återvända hem.

Ny brand under fredagen

En befarad skogsbrand under fredag förmiddag i Ösmossen norr om sjön Hallaren, som ligger mellan Möklinta och Runhällen, visade sig vara en hyggesbränning.

– Man trodde att det var nya bränder eftersom man inte visste att det handlade om en tidigare, planerad, avbränning av kalhygge, säger Roger Steffen, vid Storstockholms räddningstjänst, till Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Starka vindar oroar vid släckning