Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 7 september 2017

100 miljoner extra till Norrlandsstöd

Norrlandsstödet förstärks i regeringens budgetproposition med 100 miljoner kronor.

 Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister.
Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister. FOTO: Camilla Olsson

I dag uppgår stödet till cirka 319 miljoner kronor, varav 90 procent går till mjölkproducenter.

– Den här förstärkningen har oerhört stor betydelse och är en stark signal om att regeringen tror på en livsmedelsproduktion i hela landet. Om man tittar på den utveckling vi har haft i Norrland kring jordbruk så har det gått mycket snabbare nedåt än i övriga Sverige. Det här är nödvändigt om vi ska kunna behålla jordbruket och i förlängningen livsmedelsindustrin i Norrland, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), till Land Lantbruk.

”Goda förutsättningar”

Nivån i det nuvarande Norrlandsstödet har enligt regeringen inte räck till för att bryta den nedåtgående trenden med lägre lönsamhet och minskad produktion.

Det ökade stödet måste godkännas av EU-kommissionen. En förhandling har inletts mellan den svenska regeringen och kommissionen.

– Vi har påbörjat den diskussionen och min kommentar till det är att jag ser goda förutsättningar att få igenom det, säger Sven-Erik Bucht.

För det fall förhandlingarna inte skulle gå som den svenska regeringen önskar finns enligt landsbygdsministern en plan B, men han vill inte gå in på vad den innehåller.

Satsning på växtförädling

Under en pressträff om Norrlandsstödet som ägde rum i Luleå på torsdagseftermiddagen presenterade Sven-Erik Bucht ytterligare några nyheter på området för de gröna näringarna.

En är en satsning på växtförädling i Sverige med anslag på 20 miljoner kronor under 2018, med 30 miljoner kronor under 2019 och med 40 miljoner kronor under året därpå.

– Växtförädling är en väldigt viktig framtidsfråga inte bara för jordbruket, utan även för frilandsodlingen och växthusnäringen.

Regeringen vill också bidra till en modernisering av köttkontrollen och investerar 15 miljoner kronor för att kunna använda ny teknik.

”Tolv miljoner per år”

En tredje nyhet gäller laserskanning i skogsbruket.

– Vi går in med tolv miljoner kronor per år och det permanentar vi. Här har vi fått starka signaler från skogsnäringen att de är beredda att dubblera det här. Näringen säger att laserskanning ger ett fullständigt grepp om skogen, till exempel hur man lägga ut körvägar på ett effektivt sätt, säger Sven-Erik Bucht.

LÄS MER: LRF: Glädjande för jordbruket i norr1,2 miljarder till landsbygden i höstens budget

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen