Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 23 oktober 2019

Afrikansk svinpest kan få EU:s grisnäring på fall

Grisnäringen i EU riskerar kollaps till följd av spridningen av afrikansk svinpest. Det varnar nu den europeiska regionkommittén för, ett av EU:s viktigaste rådgivande organ.

 EU:s regionkommitté vill bland annat engagera jägare i kampen mot vildsvinens spridning av afrikansk svinpest.
EU:s regionkommitté vill bland annat engagera jägare i kampen mot vildsvinens spridning av afrikansk svinpest. FOTO: Mostphotos

Det krävs en ambitiös satsning i EU-budgeten för 2021-2027 för att hejda spridningen av afrikansk svinpest, kräver kommittén som representerar lokala och regionala förtroendevalda i de 28 EU-länderna.

Tio EU-länder drabbade

Den fruktade sjukdomen som främst sprids av vildsvin och har hittills konstaterats bland tamsvin i nio EU-länder, senast i Slovakien i somras.

Uppmaningen att ta det dödliga hotet mot EU:s grissektorn på större allvar, riktar kommittén till EU:s beslutsfattare när kort tid återstår tills nästa sjuårsbudget ska läggas fast. I december väntas beslutet fattas.

Lång lista av åtgärder

Det är en lång lista av preventiva och stödjande åtgärder som de regionala företrädarna önskar se införda, bland annat med hjälp av EU-finansiering.

På regionkommitténs kravlista står bland annat:

*Att ökade resurser sätts in då afrikansk svinpest konstateras så att smittan hejdas.

*Att ett speciellt EU-stöd riktas till drabbade grisuppfödare. Stödet ska betalas ut i fem år för att få företagen på fötter.

*Att EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA får i uppdrag att leda samarbetet mellan myndigheter och regioner i syfte att vinna kampen mot afrikansk svinpest. I denna mobilisering för att hejda smittan bör även jägare, lantbrukare, veterinärer och medier engageras.

*Att mer EU-medel satsas på att höja medvetenheten hos alla berörda om hur afrikansk svinpest förebyggs och bekämpas.

Regionkommittén vill dessutom att EU satsar resurser på att få fram ett vaccin mot afrikansk svinpest.

Litet hopp om snabbt vaccin

Forskning om vaccin pågår, bland annat inom EU, men hoppet om ett snabbt genombrott är i dagsläget inte så stort. Ända upp till 20 år kan det ta innan ett effektivt vaccin når marknaden, uppger EU-tjänstemän för nyhetssajten Agra Europe.

Andra bedömare tror dock att det kan gå snabbare än så. Det amerikanska jordbruksdepartementet har gjort en mer positiv bedömning på åtta år. Det faktum att afrikansk svinpest kan orsakas av olika virusstammar är en orsak till svårigheten att hitta ett bra vaccin.

Phil Hogan varnar för allvarliga följder

För att snabbt få bukt med utbrotten krävs alltså andra åtgärder. Och sådana brådskar betonade även EU:s avgående jordbrukskommissionär Phil Hogan i samband med sitt sista jordbruksråd 14 oktober.

– Om sjukdomen sprids ytterligare inom EU så kan det få mycket allvarliga följder för grisproducenterna, konstaterade Hogan och uppmanade medlemsstaterna att sätta stopp för detta scenario till varje pris.

FAKTA: I dessa nio EU-länder har afrikansk svinpest påträffats:

Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien och Slovakien.

LÄS MER: Nytt fall av afrikansk svinpest i Belgien.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen